logo meemira.com

Original news    English    Italian    Albanian   

Plazhi i velipojes
Autor Giusi - 30 aprile 2012 22:37
  

Sapo te kaloni Uren mbi Drin ju do te ecni mbi nje superstrade rreth 1,5 km, pastaj do te hasni ne fshatin Berdice. Ne kete pike ju duhet te ktheheni djathtas e cia eshte rruga qe ju shpie drejt Velipojes, ku eshte nje rruge e asfaltuar.Rruga kaon nj-

e sere kodrash qe ne te cilat eshte vendosur fshati Mali Kolaj, para se te mberrini ne qendren e Velipojes, nje nga plazhet me te rendesishme ne Shqiperi. Nga Shkodra ju duhet te pershkoni vetem 35 km. Eshte nje qender turistike mjaft e kendshme, me peisazh te larmishem, ku nderthuren hijshem deti, plazhi, lumi, delta me ishuj, kodra, fusha, laguna, pyeeli, liganat: vendi me i pershtatshem per te vrojtuar zogjte e Adriatikut Lindor ne dunat e reres dhe pellgjet e cekta te ujit: treve me popollim dhe histori te hershme, tradita te pasura etno-folklorike, me fermere dhe peshkatare te zot, mikprites e te njohur ne krejt Shqiperine per humorin e tyre te holle..

Fshati bregdetare, plazhi i madh dhe qendra turistike shtrihen ne jugperendim te Shkodres, ne fushen e gjere te Velipojes te lagur nga deti Adriatik, prane kufirit me Malin e Zi, me te cilen ndan lumi Buna me grykderdhej e tij. Relievi eshte gati teresisht fushor, nga 1-3 metra mbi nivelin e detit deri ne rreth 550 m-

etra. Kjo ka sjelle formimin e kenetave dhe mocaleve te shumta. Pjesa me e madhe e tyre u bonifikuar ne periudhen komuniste. Fshati Velipoje eshte qendra e komunes qe perfshin 10 fshatra: Velipoje, Rec Pulaj, Luarze, Baks, Rrjoll,Gomziqe, Baks i Ri, Ēas, Maili i Kolajve, Pulaj dhe Reē i Ri.

Velipoja ka klime me dimer te bute. Vera eshte mjaft e nxehte. Periudha me e pershtashme per banjo dielli dhe uji fillon ne muajin qeershor dhe vazhdon deri ne muajin shtator. Bien rreth 1400 mm reshje shiu ne vit, te perqendruar kryesisht ne gjysmen e dyte te vjeshtes dhe ne dimer. Bora eshte nje gje fort e rralle.

Emri Velipoje vjen nga sllavishtja qe do te thote Fushe e Madhe. Historikisht ka qene e banuar nga nje fis katolik i quajtur Kastrati, qe njihej me emrin fisi i Pese Bajrakeve.

Turistet e pare kane ardhur qysh ne kohen e perandorise osmane.

Popullsia eshte teresisht shqiptare dhe aktualisht numerohen 8111 banore, kryesisht katolike, por ka edhe mjaft muslimane. Zona turistike shtrihet ne nje siperfaqe 300 ha dhe kufizohet, ne veri, me Rezervatin e Menaxhuar te Velipojes, ne jug, me detin Adriatik, ne lindje, me rrethin e Lezhes, ne perendim, me lumin Buna. Velipoja ofron pushuesve mundesine per te kaluar pushime ne nje vije bregdetare me uje te paster dhe rere te imet. Por jo vetem kaq. Ajo eshte e pasur me vlera unike natyrore, ne te cilat dallohen: Plazhi i madh me gjatesi 14 km, gjeresi 200 metra me rere te imet, e cila quhet prej banoreve “rera e dermanit”, per vetite e saj kuruese. Plazhi rigjenerohet cdo vit nga baticat dhe zbaticat, duke bere perqindjen e jodit ne rere shume te larte.

Piesazhi rrethohet nga pyelli me drure te larte pishe e drure te tjere fletore, me shkurre perhere te blerta, ligatina plot me bimesi ujore,duna, etj.

Pyelli i Velipojes perbehet nga shume kafshe dhe shumelloje bimesh, dhe shpend migratore dhe te perhershem.


(hotelvalz.com)

Condividi: facebook twitter linkedin myspace technorati yahoo google reddit wikio okno del.icio.us Digg Segnalo
ArchivioArchivio CercaCerca InviaInvia StampaStampa PDFPDF RSSRSS Letture 13769, stampe 7 ©


Meemira.com