logo meemira.com
njoftime pune

     

 
4 Page 1  2   3   4  Total:33 post
ricco HOME FORUMS Religjioni - Feja dhe besimi ne zot Psikologjia islame!
Psikologjia islame! - 23 05 2011 - 18:54
  riccoProfili per: ricco    

Foto Albumi ricco   

Miqte e ricco  

Forumi juaj ricco   

Zemrimi dhe depresioni nga aspekti Islam


"Njeriu eshte krijuar i dobet" thote Kurani.
Gjate momenteve te dobesise ne i neshtrohemi qellimeve te armikut tone, shejtanit, i cili na " sulmon nga para, prapa dhe aneve...Kur Allahu i Madherishem krijoi njeriun, Ai krijoi brenda tij shume emocione dhe deshira, qe ne i quajme instikte njerezore. Keto perfshijne kualitete pozitive siq eshte njohja dhe shprehja e te vertetes, dashuria, dhembshuria dhe deshirat e plota fiziologjike sikurse etja, uria dhe nevojat seksuale.
Ekzistojne edhe kualitete negative sikurse urrejtja dhe terbimi qe prodhojne dhune dhe depresion. Meleket qe ishin deshmitare te krijimit te Ademit a.s. ishin te vetedijshem per keto kualitete negative dhe hulumtuan krijimin e kesaj qenie te re e cila sipas fjaleve te tyre:
"A do ta veshe ne te ate qe ben çrregullime dhe qe derdh gjaqet…"
(El Bekare, 30)

Mirepo Krijuesi i Gjithedijshem, ka mbjellur disa mekanizma mbrojtes ne lufte kunder ketyre pasioneve negative.
"Njeriu eshte krijuar i dobet" thote Kurani. Gjate momenteve te dobesise ne i neshtrohemi qellimeve te armikut tone, shejtanit, i cili na " sulmon nga para, prapa dhe aneve" me qellim qe te na disorientoj nga vetedija e panderprere mbi prezencen e Allahut. Keshtu qe, terbimi ne vete nuk eshte i natyrshem. Kjo eshte shprehje e gabuar per zemerimin i cili sjelle deri te problemi.
Zemerimi (terbimi) destabilizon mendimet. Ai çrregullon gjykimin normal, udheheq ne depresion, çmenduri dhe veprim te gabuar. Gjate zemerimit njeriu mund te lendoj fizikisht dhe verbalisht personin e dashur, lendon personin tjeter sikurse kafsha, ose gjate fazes se depresionit mund te lendoj veten ose te beje vetevrasje.
Kur zemerimi orientohet ndaj grupit te njerezve, ai mund te shprehet me terrorizem, qofte kur drejtohet kunder nje grupi njerezish, feve dhe popujve tjere.
Plotesimi natyral i deshirave normale, qofte ne kuptim te ushqimit ose maredhenies seksuale, eshte parakusht per prevenimin e zemerimit. Ekzistojne shume kemikate dhe hormone qe ndikojne ne disponimin dhe sjelljen tone.
Ështe e njohur qe hipoglicemia (niveli i ulet i sheqerit ne gjak) ose tajitja tejmase e hormoneve te gjendrres mbrojtese ndikon ne disponimin tone dhe shkakton zemerimin. Hormonet duhet mbajtur ne barazpeshe e cila lehteson harmonine tone shpirterore.
Pejgamberi yne, Muhammedi, s.a.v.s. u dergua per mbare njerezimin per te na mesuar sjelljen e bukur morale dhe vazhdimisht ka folur per kontrollimin e zemerimit. Nje sahab e pyeti Pejgamberin ,s.a.v.s.: "Me jep nje keshille te shkurter per moralin ne baze te cilit mund te shpresoj miresi ne kete dhe ne boten tjeter?" Pejgamberi, s.a.v.s. iu pergjigj: "Mos u zemero."
Pejgamberi,s.a.v.s. njehere i pyeti shoket e tij: "Kend e mendoni njeri te forte?" Ndersa ata u pergjigjen: "Ai i cili mund ta mposhte dikend ne lufte." Pejgamberi s.a.v.s. u pergjigj: " Nuk eshte keshtu. I forte eshte ai i cili mund te kontrollohet ne momentin e hidherimit."
Duhet bere dallimin ne mes zemerimit si pergjigje natyrale ne padrejtesi dhe trathti dhe zemerimin joproduktiv si hakmarrje personale.
Me nje rast halifi Aliu r.a. duke luftuar u ballafaqua me kryeparin e idhujtareve, e mposhti dhe deshi ta vras, kur ai ne at moment e peshtyri ne fytyre. Aliu r.a. menjehere u ngrite dhe u largua duke mos e vrare ate. Njeriu vrapoi pas tij duke e pyetur: "Pate rastin te me vrasesh, perse nuk e bere?" Aliu, r.a. teresisht i qete u pergjigj: "Nuk kam urrejtje personale ndaj teje, kunder jush luftoj per shkak te mosbesimit tuaj ndaj Allahut. Sikur te te mbysja pasi me peshtyre ne fytyre, atehere lufta do t'ishte hakmarrja ime personale, e une ne kete nuk deshiroj te marre pjese.Pas kesaj kryepari idhujtar menjehere pranoi islamin.
Çfare ndodhe fiziologjikisht kur zemerohemi?
Rritet frekuenca e zemres dhe tensioni i gjakut si pasoje e veprimit direkt te adrenalines ne gjak. Rritet fuqia yne fizike, ndersa zvogelohet fuqia shpirterore. Mendja jone dhe fuqia e gjykimit menjanohen, dhe gjerat te cilat ne gjendjen normale mund t'i arsyetonim behen te papranueshme. Organet e trupit tone, te cilat zakonisht jane nen kontrollin tone dalin jashte kontrollit.
Pra, gjuha jone, duart, kembet dalin prej kontrolles. Personi i cili nuk kontrollon dhe orienton zemerimin mund te ndertoj hidherimin brenda vetes, i cili mund te lendoj fizikisht. Perveç depresionit dhe ndjenjes se shpirtngushtesise gjate fazes se jo paraqitjes se zemerimit, ritmi i shpejtuar i zemres dhe tensioni i larte i gjakut mund te demtojne zemren, bile duke shkaktuar ne fund edhe sulm ne zemer. Perveç dhunes gjate fazes se zemerimit (sepse mendja nuk punon drejte) njeriu mund te bie vendim te gabuar ne punen e tij ose ne marredhenjet personale dhe keshtu mund te ndikoj ne ardhmerin e tij.

ILAQI I ZEMËRIMIT

Ilaçi i pare preventiv eshte nga ndieshmeria ne provokime. Kjo duhet te jete e domosdoshme qe njerezit te preokupohen me diç tjeter me qellim te orientimit personal. Perveç perkujtimit ndaj Allahut ose ibadetit, ekzistojne edhe menyra tjera qe mund te ndihmojne. Pejgamberi, s.a.v.s. e ka keshillue nje njeri qe te pine uje kur hidherohet me bashkeshorten dhe ta mbaje ne goje pa e perbi. Pas disa muajsh te kesaj keshille bashkeshorti vie te Pejgamberi,s.a.v.s. duke e lajmeruar se keshilla e tij ka pasur sukses.
Meqe besojme se zemerimi eshte shprehje e kontrollimit te shejtanit, nuk duhet lejuar qe ai te merre kontrollin. Allahu i Madherishem ne Kuranin fisnik urdheron e thote:

" E nese ty te ngacmon ndonje ngacmim prej djallit, ti kerko mbrojtje prej Allahut se vertet Ai eshte degjuesi i dijshmi."
(Fussilet,36)
Pejgamberi s.a.v.s. ka keshilluar qe kur jemi te zemruar te ulemi ose te shtrihemi, sepse nuk eshte lehte me e godite dikend kur jemi ne kete pozite. Por, ilaçi me i mire eshte me mendue per hidherimin dhe denimin e Allahut. A thua hidherimi i Allahut eshte me i vogel se i yni? Dhe çfare ndodhe kur Ai shprehe hidherimin e tij? Ne, njerezit qe kerkojme falje nga Allahu se pari duhet falur njerezit. Kur falim dikend, vendoset paqja dhe qetesia ne zemrat tona.
Atributi i pare i Allahut me te cilin ne myslimanet perkujtohemi, eshte qe Ai eshte Meshiruesi, Meshireberesi. Allahu i Madherishem thote: "Meshira Ime eshte me e madhe se hidherimi Im", ndersa Pejgamberit,s.a.v.s. ne hadithi kudsi ka thene: O bijt e Ademit, kur hidherohemi, me perkujtoni Mua. Pra, perkujtimi tek Allahu eshte ibadet i cili na ndihmon te kthehemi ne rruge te drejt. Nje prej emrave te Zotit eshte edhe Ja Halim, ne kuptimin I Bute. Gjithashtu duhet te lutemi Allahut me pas nen kontrolle situaten qe ka shkaktuar hidherimin. Duhet kuptuar gjithashtu qe kjo jete, edhe pse eshte e dashur, eshte kalimtare, dhe nuk duhet harruar vdekjen dhe nuk duhet lejuar ta shkaterrojme boten e perhereshme per shkak te kesaj bote te perkohshme.
Larja me uje te ftoht ose dushi i ftohte gjithashtu eshte i dobishem dhe i efektshem.
Me rendesi eshte me i orientuar energjite ne bashkeveprim me diç tjeter. Por, sjellje kulmore dhe shembull i edukates islame eshte te veprohet kunder asaj qe prete provokuesi. Nese provokuesi prete qe ta kritikoni ose t'ia ktheni me nençmim verbal, atehere duhet pergjigjur se e doni ate, duke ia permendur cilesit e tija te mira. Nese pret qe ta sulmoni fizikisht, atehere duhet perqafuar dhe me e fale.

SHPIRTNGUSHTËSIA ( DEPRESIONI )

Shpirtengushtesia eshte gjendje e mendimeve pikelluese dhe ndjenjes se jo mireqenjes. Kjo mund te jete shkas i hidherimit ndaj vetvetes ose tjetrit, mos paraqitjes se zemerimit, mos suksesit ose frustracionit. Shpirtengushtesia eshte semundje vdekjeprurese e cila mund te shkaktoj dem akut trupit ose dem ne baze kronike si dhe mund te shkaterroj pa kethim te maredheniet ndernjerezore. Gjate gjendjes se shirtengushtesise, njerezit mund te kene edhe mendime vetvrasese. Shpirtengushtesia ndertohet ngadal, ndersa zemrimi eshte manifestim akut, e cila nga brenda brene shpirtin dhe trupin njerezor.
Nga ndonjehere shpirtengushtesia ose depresioni eshte pasoje e çrregullimit te baraspeshes kimike, sikurse te terbimi, qofte kur behet fjale per gjendjen psikotrope me zvoglimin e amineve te trurit, epinefrines, norepinefrines dhe dopamines ose disbalansi hormonal sikur hipertireoza dhe semundja e Adisonit. Prandaj te gjitha rasteve te depresionit duhet gjetur shkaku organik.
Menyra e luftes kunder depresionit eshte fenomeni i kontrollit mendor. Duhet kuptuar se ne nuk jemi ne gjendje me e kontrollu fatin tone. Leshimet e caktuara dhe sprovat na dhurojen mundesin per te mesuar leksione te caktuara.
Ilaçi per depresion eshte shpresa. Allahu i Madherishem shpresen e perkrah duke thene:
"O roberit e Mi, te cilet e keni ngarkuar me shume gabime veten tuaj, mos e humbni shpresen ndaj meshires se Allahut…"
(Ez Zumer,53)
Krahas me kete, pa marre parasysh shkallen e pashpreses, depresionin ose frustracionin, nuk duhet humbur shpresen sepse gjithmon drita eshte ne fund te tunelit. Shpresa me e madhe eshte meshira e Allahut.
Ne,myslimanet, besojme qe vuajtjet tona dhe fatkeqesit jane sprova nga Allahu i cili ka thene:
"Po ju menduat se do te hyni ne xhennet, pa u provuar edhe ju me shembullin e atyre qe ishin para jush…"
(El Bekare,214)
"Ne do t'ju sprovojme me ndonje frike, me uri, me ndonje humbje nga pasuria e nga jeta e edhe nga frutet, po ti jepju myzhde durimtareve."
(El Bekare,155)
  Share on FaceBook
makina ne shitje

   01 01 1970 (01:00)
  gigo

gigo


Register: 29 01 2010
From: Italy
Points: 307
ricco ka thene me pare:
femra ne Islam
Falenderimi i qofte All-llahut, pershendetjet qofshin per Muhamedin a.s familjen e tij dhe pasuesit deri ne diten e gjykimit. I lartesuar qofte Allahu qe na beri pasues te mesimeve te Kur’anit, porosive te Muhamedit dhe pejgambereve tjere para tij, nga Ademi e deri tek vula e pejgamberise Muhamedi a.s, i konfirmuar me mesazhin e pergjithshem dhe kolektiv.

Kur’ani eshte Libri i kumtuar per ne per t’na treguar rrugen e miresise per te gjithe njerezit, per te rregulluar jeten private dhe publike te individit dhe shoqerise njerezore ne teresi. Ne theks te veqante Kur’ani ne permbajtjen e tij solli dispozita per shoqerine, rolin e gruas dhe rregullat rreth saj. Familja ze nje vend te rendesishem ne Librin e Allahut xh.sh. Ne mesimet islame çeshtjet civile si fejesa, martesa jane te qartesuara ne shume ajete, por edhe kaptina te shumta flasin per kete fushe.

Gruaja ne te kaluaren ishte ne kerkim te pozites se saj, nderi i saj ishte i neperkembur, dinjiteti i saj ishte i shtypur. Pra ne te gjitha fushat ajo ishte ne pamundesi per te vendosur per te drejtat e saja. Me ardhjen e Kur’anit asaj i kthehet vlera si njeri. Kur’ani ne shume ajete dhe sure parashtron dispozitat rreth saj, pikerisht kaptina me e madhe e Kur’anit i kushtohet rregullave rreth saj ne raport me mashkullin dhe ne kete menyre rregullohen dispozitat edhe ne raportin bashkeshortor ne theks te veçante..

Prandaj, para se te flasim rreth ketyre rregullave dhe dispozitave Kur’anore ( ne veçanti ne suren el-bekareh) do te bejme nje veshtrim te pergjithshem mbi qendrimin islam ndaj femres.

Karakteristike e pare e raportit kur’anor ndaj femres eshte barazia e gjinive. Kur’ani na meson qe femra dhe mashkulli jane krijesa te Allahut dhe se ne asnje menyre femra nuk eshte e nje rangu me te ulet se mashkulli. Ne kontekst te kesaj, Kur’ani vuri dispozita per te dy gjinite e qe kane te bejne me çeshtje te drejtave dhe barazive te tyre ne shoqeri.

Allahu ka garantuar çdo anetari te shoqerise te drejtat dhe barazine mes tyre, duke kerkuar qe detyrat dhe obligimet e vura nga Ai te jene te zbatueshme pa dallim. Secili nga ne ka detyra ndaj tjetrit si njerez, femer apo mashkull. Islami i dha vlere dhe konsiderate femres e cila ka rol kyq dhe eshte pjese e barabarte e shoqerise-si krijese. Islami i konsideron si mashkullin ashtu edhe femren si krijesa madheshtore te Zotit, ajo shihet si pjesetare shembullore ne shoqeri.

Zoti fuqiplote i krijoi njerezit prej nje baze, nje origjine, prej dheu siq e permend edhe ajeti: “ O ju njerez! Kinie friken Zotin tuaj qe ju ka krijue prej nje veteje ( njeriu) dhe nga ajo krijoi palen ( shoqen) e saj e prej atyre dyve u shtuan burra shume e gra” En Nisa 1

Gruaja ne islam eshte pjese integrale e shoqerise sikurse burri, ne kete referohet edhe ajeti Kur’anor:” O ju njerez, vertet Ne ju krijuam juve prej nje mashkulli dhe nje femre, ju beme popuj e fise qe te njiheni ndermjet vete, e s’ka dyshim se tek Allahu me i ndershmi nder ju eshte ai qe me teper eshte ruajtur” El huxhurate 13

Kur’ani na lajmeron se femra ne kohen e injorances arabe ishte e perbuzur, ne veqanti lindja e vajzes shkaktonte mllef dhe fshihej prej njerezve per shkak te lindjes se saj.

Mbi pikepamjen islame rreth statusit te femres eshte folur shpesh dhe kjo sot nuk eshte diqka e re sipas islamit, per faktin se shume ajete, dhe sure i japin rendesi asaj, por edhe tituj te shumte ne jurispudencen islame ne kapituj te ndryshem flasin per femren dhe statusin e saj.

Islami beri emancipimin e femres e cila ne kohet e kaluara iu nenshtrua padrejtesise dhe mohimit te se drejtes se saj per jete te lire publike dhe shoqerore. Asaj i ndalohej prekja e librave te shenjta si dhe i mohohej e drejta per te marre pjese me burrat ne aktivitetet shoqerore:

“ Kush ben ndonje nga punet e mira, qofte, mashkull ose femer duke qene besimtar, te tillet hyjne ne xhenet dhe nuk u behet fare padrejtesi” En nisa 124

Por edhe ne shume ajete tjera Kur’ani i jep poziten dhe pergjegjesine e femres, ajo konsiderohet ne islam me pergjegjesi te ndara nga mashkulli, si ne aspektin e besimit , moralit dhe veprimtarise se saj ne shoqeri. Roli i saj ne shoqeri eshte i madh dhe se ajo paraqet pjesen e shoqerise muslimane. Imazhi i saj ne islam eshte imazh i bukurise, drejtesise dhe dinjitetit, ne familje ajo sjell strehimin paqesor, siq e potencon Kur’ani Famelarte: “Dhe nga faktet (e madherise se) e Tij eshte qe per te miren tuaj, Ai krijoi nga vete lloji juaj palen (grate), ashtu qe te gjeni prehje tek ato dhe ne mes jush krijoi dashuri e meshire.” Err rum 21

Ne nje prononcim te tij ne lidhje me femren dhe statusin e saj ne islam, Dr. Buti deklaron: “ Islami i konsideron si mashkullin ashtu edhe femren krijese e ndershme e Zotit, mbi parimin e njerezise dhe i vetmi dallim qe e verejme mes tyre eshte veprimtaria e tyre apo shkalla e devotshmerise, bazuar ne kete ky mund te jete ndryshimi mes tyre”

Dispozitat islame ne raport me femren

E drejta financiare
Eshte e njohur nga e kaluara e popujve se femra ne shoqerite e tyre nuk gezonte asnje te drejte, civile, sociale dhe shoqerore. Me ardhjen e islamit gjendja e saj rregullohet teresisht duke konfirmuar pavaresine dhe te drejtat e saja civile si dhe duke shpallur lirine e saj te plote financiare. Zoti thote: “Burrave ju takon hise nga ajo qe fituan ata dhe grave gjithashtu ju takon hise nga ajo qe fituan ato…” En nisa 32

Ajeti tjeter verteton parimisht te drejtat ne trashegim per meshkuj dhe per femra’’Meshkujve ju takon pjese nga pasuria qe e lene prinderit e te afermit( pas vdekjes ), edhe femrave ju takon pjese nga ajo qe lene prinderit e te afermit…” en nisa 7. Asaj i lejohet te posedoj pasuri edhe pa pelqimin e bashkeshortit, ka te drjeten per te shitur e blere si dhe per te administruar me parate dhe pronen e saj.

“E ne rast te abuzimit te se drejtes se saj financiare, atehere e drejte e saj eshte qe me kembegulje te kthej dhe te vertetoj te drejten ne trashegimi . “Islami paralajmeroj njerezit per injorancen e tyre ndaj femres te cilet abuzojne me te drejten e saj, ne rastin kur asaj i mohohet e drejta ne trashegimi pas vdekjes se prindit apo bashkeshortit apo vendimi per t’i ndaluar asaj martesen ne menyre qe te perfitohet nga pasuria e saj. Asaj i lejohet te posedoj pasuri edhe pa pelqimin e bashkeshortit
Kur’ani vendosi per pavaresine financiare te mashkullit dhe femres duke i bere ata pergjegjes te pavarur ne çeshtjet financiare dhe permes kesaj anuloi keto zakone duke i dhene tere farefisit femeror hise dhe te drejten ne trashegimi.

Kur’ani thote: “ edhe femrave gjithashtu ju takon hise nga ajo qe fituan ato…”

Ne kete ajet Allahu konfirmon se pasuria e femres eshte e ndare prej pasurise se mashkullit dhe ne kete kontekst Dr. Muhamed ebu Faris njohes i mire i kesaj fushe thote: “ Eshte e drejte e femres per te poseduar pasuri te luajtshme dhe dhe te paluajtshme e per kete jane sjelle dispozita juridike nga Kur’ani dhe se shperdorimi i ketyre fondeve nga gjinia tjeter llogaritet kundervajtje dhe ndeshkim per abuzuesit e pasurise se femres e e cila ne çdo forme ka te drejten legjitime te mbroje dhe te marre te drejten e saj, gjithehere ne perputhje me normat islame”.

E drejta per pune
Ne lidhje me te drejten e punes, islami konsideron se femra mbane pergjegjesine primare ne çeshtjet dhe menaxhimin e puneve te shtepise , kujdesin per higjienen, per femijet dhe edukimin e tyre. Pra ajo eshte pergjegjese kryesore ne familjen e saj. Gjithashtu ajo mban edhe pergjegjesi ekonomike ne familje si dhe nuk ka pengese qe ajo te punoj edhe jashta shtepise gjithehere duke ruajtur dinjitetin dhe personalitetin e saj .

Edhe femra pra eshte me te drejta te plota siq e ceka me lart, por parimisht ajo duhet te perqendroj kujdesin e saj ndaj edukimit te brezave te cilet do te ishin ne sherbim te shoqerise dhe kjo ne nje menyre llogaritet pak me e lehte se sa puna e saj ne industri, bujqesi apo tregti edhe pse puna e tille eshte e lejuar per te apo pune tjera qe jane ne suaza te lejuares.

Argument tjeter i lejimit te punes dhe daljes se gruas per nevoja te veta eshte edhe ky ajet kur’anor: “ Burrave ju takon hise nga ajo qe fituan ata dhe grave gjithashtu ju takon hise nga ajo qe fituan ato” En nisa 32

E drejta per arsimim
Ne lidhje me te drejten per arsimim, kur’ani ka kerkuar nga njerezit qe te kerkojne diturine e qe shume ajete i referohen rendesise qe ka dija, shkenca dhe kerkimi i diturise ne vazhdimesi. Per kete kemi ajete te shumta por edhe hadithe qe obligojne kerkimin e diturise. Islami e beri obligim kerkimin e diturise per çdo musliman dhe muslimane dhe se ne shoqerine islame asnjehere nuk mund te kete ndalese per marrjen e diturise per asnjeren gjini.

Lexuesi i kur’anit veren qarte percaktimin hyjnor per te drejten e arsimimit te femres sepse ajo konsiderohet gjysma e shoqerise e per kete fakt ajo nxitet per shkence, arsim si dhe kujdes te jashtezakonshem ndaj dijes.

Na eshte e njohur qe ajeti i pare apo kryetitulli kur’anor eshte “LEXO” si dhe ajeti tjeter: “ Po Allahut ia kane friken nga roberit e Tij, vetem dijetaret…” Fatir 28

Imam Nesefiu ne komentimin e tij rreth ketij ajeti thote: “ Friken Allahut ia kane ata shkencetare te cilet njohin dhe madherojne Allahun me cilesite e Tij madheshtore, por edhe studimin e tyre mbi Librin e shenjte si dhe mesimet e te derguarit a.s. permes kesaj atyre u shtohet frika

Pejgamberi a.s. ne nje thenie te tij obligon te dy gjinite per dije: “ Kerkimi i diturise eshte obligim per çdo besimtare dhe besimtare” Ibn Maxheh

Ndersa Dr. Nurud-din Itr ne lidhje me arsimimin e femres thote: ”Ketu kemi te bejme ne radhe te pare mbi detyrat qe ka femra per te njohur parimet elementare si çeshtjet e besimit dhe konditave te fese por edhe ato qe kane te bejne me interesin e saj dhe obligimet e jetes qe ka ajo dhe se kryerja e obligimeve eshte detyre per te, e ne kete rast edhe kerkimi i diturise”

Ne kohen e te derguarit, grate e pane te rruges nevojen e marrjes se njohurive, per kete arsye shkuan te i derguari dhe kerkuan qe edhe ato te jene pjese e keshillave dhe njohurive qe predikon i derguari a.s. Ebi Seid el Hudrijj rrefen: Femrat kerkuan nga i derguari qe edhe per to te kete kohe per ligjerime dhe keshilla. I derguari u premtoi atyre nje dite per t’u ligjeruar dhekeshilluar
Kjo tregon per interesimin qe kishte femra per t’u pajisur me dije qe ne ato kohe, ndersa sot bota moderne pavaresisht nga thirrjet per emancipimin e grave ngec ne kete drejtim.

Femra sipas islamit ze vend te rendesishem me nje mision shkencor ku ajo e ka te qarte vendimin dhe statusin e saj per t’u pajisur me njohuri shkencore e qe per kete qarte flet Kur’ani dhe i Derguari Muhamed a.s, por edhe libra te shumte ne sferen e arsimimit te femres.

ricco-15|Data:23 05 2011 -09:00|post:37886|
femra ne jeten sociale ka nje rol te vogel per shkak te kapacitetit te saj minor. sa per ne rolin qe ka ne vendet islamike e dime shume mire cfare roli kane 7 gra me nje burre. jane te zonja te kujdesen per burrin e tyre dhe mos te krijojne konflikte ne familje. detyra e vetme tyre eshte shtatzania. dhe pastrim shtepie. te mbuluara me cercaf koke e kembe kurani keshtu i ruan nga syri i keq i meshkujve grabitqare.
 
     23 05 2011 (18:54)
  ricco

ricco


Register: 26 01 2007
From: Macedonia
Points: 559
femra ne Islam
Falenderimi i qofte All-llahut, pershendetjet qofshin per Muhamedin a.s familjen e tij dhe pasuesit deri ne diten e gjykimit. I lartesuar qofte Allahu qe na beri pasues te mesimeve te Kur’anit, porosive te Muhamedit dhe pejgambereve tjere para tij, nga Ademi e deri tek vula e pejgamberise Muhamedi a.s, i konfirmuar me mesazhin e pergjithshem dhe kolektiv.

Kur’ani eshte Libri i kumtuar per ne per t’na treguar rrugen e miresise per te gjithe njerezit, per te rregulluar jeten private dhe publike te individit dhe shoqerise njerezore ne teresi. Ne theks te veqante Kur’ani ne permbajtjen e tij solli dispozita per shoqerine, rolin e gruas dhe rregullat rreth saj. Familja ze nje vend te rendesishem ne Librin e Allahut xh.sh. Ne mesimet islame çeshtjet civile si fejesa, martesa jane te qartesuara ne shume ajete, por edhe kaptina te shumta flasin per kete fushe.

Gruaja ne te kaluaren ishte ne kerkim te pozites se saj, nderi i saj ishte i neperkembur, dinjiteti i saj ishte i shtypur. Pra ne te gjitha fushat ajo ishte ne pamundesi per te vendosur per te drejtat e saja. Me ardhjen e Kur’anit asaj i kthehet vlera si njeri. Kur’ani ne shume ajete dhe sure parashtron dispozitat rreth saj, pikerisht kaptina me e madhe e Kur’anit i kushtohet rregullave rreth saj ne raport me mashkullin dhe ne kete menyre rregullohen dispozitat edhe ne raportin bashkeshortor ne theks te veçante..

Prandaj, para se te flasim rreth ketyre rregullave dhe dispozitave Kur’anore ( ne veçanti ne suren el-bekareh) do te bejme nje veshtrim te pergjithshem mbi qendrimin islam ndaj femres.

Karakteristike e pare e raportit kur’anor ndaj femres eshte barazia e gjinive. Kur’ani na meson qe femra dhe mashkulli jane krijesa te Allahut dhe se ne asnje menyre femra nuk eshte e nje rangu me te ulet se mashkulli. Ne kontekst te kesaj, Kur’ani vuri dispozita per te dy gjinite e qe kane te bejne me çeshtje te drejtave dhe barazive te tyre ne shoqeri.

Allahu ka garantuar çdo anetari te shoqerise te drejtat dhe barazine mes tyre, duke kerkuar qe detyrat dhe obligimet e vura nga Ai te jene te zbatueshme pa dallim. Secili nga ne ka detyra ndaj tjetrit si njerez, femer apo mashkull. Islami i dha vlere dhe konsiderate femres e cila ka rol kyq dhe eshte pjese e barabarte e shoqerise-si krijese. Islami i konsideron si mashkullin ashtu edhe femren si krijesa madheshtore te Zotit, ajo shihet si pjesetare shembullore ne shoqeri.

Zoti fuqiplote i krijoi njerezit prej nje baze, nje origjine, prej dheu siq e permend edhe ajeti: “ O ju njerez! Kinie friken Zotin tuaj qe ju ka krijue prej nje veteje ( njeriu) dhe nga ajo krijoi palen ( shoqen) e saj e prej atyre dyve u shtuan burra shume e gra” En Nisa 1

Gruaja ne islam eshte pjese integrale e shoqerise sikurse burri, ne kete referohet edhe ajeti Kur’anor:” O ju njerez, vertet Ne ju krijuam juve prej nje mashkulli dhe nje femre, ju beme popuj e fise qe te njiheni ndermjet vete, e s’ka dyshim se tek Allahu me i ndershmi nder ju eshte ai qe me teper eshte ruajtur” El huxhurate 13

Kur’ani na lajmeron se femra ne kohen e injorances arabe ishte e perbuzur, ne veqanti lindja e vajzes shkaktonte mllef dhe fshihej prej njerezve per shkak te lindjes se saj.

Mbi pikepamjen islame rreth statusit te femres eshte folur shpesh dhe kjo sot nuk eshte diqka e re sipas islamit, per faktin se shume ajete, dhe sure i japin rendesi asaj, por edhe tituj te shumte ne jurispudencen islame ne kapituj te ndryshem flasin per femren dhe statusin e saj.

Islami beri emancipimin e femres e cila ne kohet e kaluara iu nenshtrua padrejtesise dhe mohimit te se drejtes se saj per jete te lire publike dhe shoqerore. Asaj i ndalohej prekja e librave te shenjta si dhe i mohohej e drejta per te marre pjese me burrat ne aktivitetet shoqerore:

“ Kush ben ndonje nga punet e mira, qofte, mashkull ose femer duke qene besimtar, te tillet hyjne ne xhenet dhe nuk u behet fare padrejtesi” En nisa 124

Por edhe ne shume ajete tjera Kur’ani i jep poziten dhe pergjegjesine e femres, ajo konsiderohet ne islam me pergjegjesi te ndara nga mashkulli, si ne aspektin e besimit , moralit dhe veprimtarise se saj ne shoqeri. Roli i saj ne shoqeri eshte i madh dhe se ajo paraqet pjesen e shoqerise muslimane. Imazhi i saj ne islam eshte imazh i bukurise, drejtesise dhe dinjitetit, ne familje ajo sjell strehimin paqesor, siq e potencon Kur’ani Famelarte: “Dhe nga faktet (e madherise se) e Tij eshte qe per te miren tuaj, Ai krijoi nga vete lloji juaj palen (grate), ashtu qe te gjeni prehje tek ato dhe ne mes jush krijoi dashuri e meshire.” Err rum 21

Ne nje prononcim te tij ne lidhje me femren dhe statusin e saj ne islam, Dr. Buti deklaron: “ Islami i konsideron si mashkullin ashtu edhe femren krijese e ndershme e Zotit, mbi parimin e njerezise dhe i vetmi dallim qe e verejme mes tyre eshte veprimtaria e tyre apo shkalla e devotshmerise, bazuar ne kete ky mund te jete ndryshimi mes tyre”

Dispozitat islame ne raport me femren

E drejta financiare
Eshte e njohur nga e kaluara e popujve se femra ne shoqerite e tyre nuk gezonte asnje te drejte, civile, sociale dhe shoqerore. Me ardhjen e islamit gjendja e saj rregullohet teresisht duke konfirmuar pavaresine dhe te drejtat e saja civile si dhe duke shpallur lirine e saj te plote financiare. Zoti thote: “Burrave ju takon hise nga ajo qe fituan ata dhe grave gjithashtu ju takon hise nga ajo qe fituan ato…” En nisa 32

Ajeti tjeter verteton parimisht te drejtat ne trashegim per meshkuj dhe per femra’’Meshkujve ju takon pjese nga pasuria qe e lene prinderit e te afermit( pas vdekjes ), edhe femrave ju takon pjese nga ajo qe lene prinderit e te afermit…” en nisa 7. Asaj i lejohet te posedoj pasuri edhe pa pelqimin e bashkeshortit, ka te drjeten per te shitur e blere si dhe per te administruar me parate dhe pronen e saj.

“E ne rast te abuzimit te se drejtes se saj financiare, atehere e drejte e saj eshte qe me kembegulje te kthej dhe te vertetoj te drejten ne trashegimi . “Islami paralajmeroj njerezit per injorancen e tyre ndaj femres te cilet abuzojne me te drejten e saj, ne rastin kur asaj i mohohet e drejta ne trashegimi pas vdekjes se prindit apo bashkeshortit apo vendimi per t’i ndaluar asaj martesen ne menyre qe te perfitohet nga pasuria e saj. Asaj i lejohet te posedoj pasuri edhe pa pelqimin e bashkeshortit
Kur’ani vendosi per pavaresine financiare te mashkullit dhe femres duke i bere ata pergjegjes te pavarur ne çeshtjet financiare dhe permes kesaj anuloi keto zakone duke i dhene tere farefisit femeror hise dhe te drejten ne trashegimi.

Kur’ani thote: “ edhe femrave gjithashtu ju takon hise nga ajo qe fituan ato…”

Ne kete ajet Allahu konfirmon se pasuria e femres eshte e ndare prej pasurise se mashkullit dhe ne kete kontekst Dr. Muhamed ebu Faris njohes i mire i kesaj fushe thote: “ Eshte e drejte e femres per te poseduar pasuri te luajtshme dhe dhe te paluajtshme e per kete jane sjelle dispozita juridike nga Kur’ani dhe se shperdorimi i ketyre fondeve nga gjinia tjeter llogaritet kundervajtje dhe ndeshkim per abuzuesit e pasurise se femres e e cila ne çdo forme ka te drejten legjitime te mbroje dhe te marre te drejten e saj, gjithehere ne perputhje me normat islame”.

E drejta per pune
Ne lidhje me te drejten e punes, islami konsideron se femra mbane pergjegjesine primare ne çeshtjet dhe menaxhimin e puneve te shtepise , kujdesin per higjienen, per femijet dhe edukimin e tyre. Pra ajo eshte pergjegjese kryesore ne familjen e saj. Gjithashtu ajo mban edhe pergjegjesi ekonomike ne familje si dhe nuk ka pengese qe ajo te punoj edhe jashta shtepise gjithehere duke ruajtur dinjitetin dhe personalitetin e saj .

Edhe femra pra eshte me te drejta te plota siq e ceka me lart, por parimisht ajo duhet te perqendroj kujdesin e saj ndaj edukimit te brezave te cilet do te ishin ne sherbim te shoqerise dhe kjo ne nje menyre llogaritet pak me e lehte se sa puna e saj ne industri, bujqesi apo tregti edhe pse puna e tille eshte e lejuar per te apo pune tjera qe jane ne suaza te lejuares.

Argument tjeter i lejimit te punes dhe daljes se gruas per nevoja te veta eshte edhe ky ajet kur’anor: “ Burrave ju takon hise nga ajo qe fituan ata dhe grave gjithashtu ju takon hise nga ajo qe fituan ato” En nisa 32

E drejta per arsimim
Ne lidhje me te drejten per arsimim, kur’ani ka kerkuar nga njerezit qe te kerkojne diturine e qe shume ajete i referohen rendesise qe ka dija, shkenca dhe kerkimi i diturise ne vazhdimesi. Per kete kemi ajete te shumta por edhe hadithe qe obligojne kerkimin e diturise. Islami e beri obligim kerkimin e diturise per çdo musliman dhe muslimane dhe se ne shoqerine islame asnjehere nuk mund te kete ndalese per marrjen e diturise per asnjeren gjini.

Lexuesi i kur’anit veren qarte percaktimin hyjnor per te drejten e arsimimit te femres sepse ajo konsiderohet gjysma e shoqerise e per kete fakt ajo nxitet per shkence, arsim si dhe kujdes te jashtezakonshem ndaj dijes.

Na eshte e njohur qe ajeti i pare apo kryetitulli kur’anor eshte “LEXO” si dhe ajeti tjeter: “ Po Allahut ia kane friken nga roberit e Tij, vetem dijetaret…” Fatir 28

Imam Nesefiu ne komentimin e tij rreth ketij ajeti thote: “ Friken Allahut ia kane ata shkencetare te cilet njohin dhe madherojne Allahun me cilesite e Tij madheshtore, por edhe studimin e tyre mbi Librin e shenjte si dhe mesimet e te derguarit a.s. permes kesaj atyre u shtohet frika

Pejgamberi a.s. ne nje thenie te tij obligon te dy gjinite per dije: “ Kerkimi i diturise eshte obligim per çdo besimtare dhe besimtare” Ibn Maxheh

Ndersa Dr. Nurud-din Itr ne lidhje me arsimimin e femres thote: ”Ketu kemi te bejme ne radhe te pare mbi detyrat qe ka femra per te njohur parimet elementare si çeshtjet e besimit dhe konditave te fese por edhe ato qe kane te bejne me interesin e saj dhe obligimet e jetes qe ka ajo dhe se kryerja e obligimeve eshte detyre per te, e ne kete rast edhe kerkimi i diturise”

Ne kohen e te derguarit, grate e pane te rruges nevojen e marrjes se njohurive, per kete arsye shkuan te i derguari dhe kerkuan qe edhe ato te jene pjese e keshillave dhe njohurive qe predikon i derguari a.s. Ebi Seid el Hudrijj rrefen: Femrat kerkuan nga i derguari qe edhe per to te kete kohe per ligjerime dhe keshilla. I derguari u premtoi atyre nje dite per t’u ligjeruar dhekeshilluar
Kjo tregon per interesimin qe kishte femra per t’u pajisur me dije qe ne ato kohe, ndersa sot bota moderne pavaresisht nga thirrjet per emancipimin e grave ngec ne kete drejtim.

Femra sipas islamit ze vend te rendesishem me nje mision shkencor ku ajo e ka te qarte vendimin dhe statusin e saj per t’u pajisur me njohuri shkencore e qe per kete qarte flet Kur’ani dhe i Derguari Muhamed a.s, por edhe libra te shumte ne sferen e arsimimit te femres.
 
     23 05 2011 (09:00)
  Roman†XIII

Roman†XIII


Register: 07 02 2010
From: Albania
Points: 8
Personalisht jam kundra idealeve/filozofive/psikologjive te te gjitha besimeve fetare.

Persa i perket kritikes se lire, Islami sot kritikohet me shum se te gjitha fete e tjera.

Sipas Kuranit, qe mbahet si libri i Zotit Allah [edhe pse esht shkruar nga dora e njeriut] thuhet.

Burri thote faleminderit Allah qe me krijove burre e jo grua.

Gruaja thote faleminderit Allah qe me krijove grua e jo kafshe.

Fryma Islamike nuk njeh barazi midis gjinive mashkull/femer.

Ne ditet qe jetojme kjo lloj psikologjie nuk shkon.
 
     21 05 2011 (11:45)
  User5121

User5121
mund te pyes diqka jam nje 20 vjeqare dhe jam shum nervoze shum e ndjeshme ne shpirt shum zemre te ngusht kam por kam besi m te all allahu
 
     21 05 2011 (11:06)
  jana

jana


Register: 02 02 2010
From:
Points: 1281
Sipas cdo Feje duhet te jemi te kulluar dhe ehste mire kshu .Po dicka me habit pse Fetaret qofshin keta Islam apo te tjere s,jane vete te tille!!!! s,besoj ne ato qe thone librat besoj ne ZOTIN E MADH.
 
     18 03 2011 (11:34)
  ricco

ricco


Register: 26 01 2007
From: Macedonia
Points: 559
Filozofia e marteses ne Islam


Shejh Jusuf el – Kardavi

Kam verjetur koheve te fundit se eshte nje trend qe te rinjve, ne menyra te ndryshme u behet thirrje per t’u shmangur nga te qenurit i martuar, duke i frikesuar ata se çfare pergjegjesi do te mbajne ne supet e tyre, e perveç kesaj hedhin dyshim mbi vet institucionin e marteses. A thua valle a ka ndonje menyre t’i hedhim poshte keto te thena?

Falenderimi dhe lavderimi i takon vetem All-llahut te Madheruar. Paqja, bekimet dhe begatite qofshin mbi te derguarin e fundit – Muhammedin s.a.v.s., mbi familjen e tij, mbi shoket e tij dhe mbi gjithe ata muslimane te sinqerte qe shkojne pas rruges se tij deri ne Diten e Gjykimit!

Martesa ne Islam nenkupton te plotesuarit e nevojave te shumta si: qetesine shpirterore, trupore si dhe bashkepunimin mes bashkeshorteve per ta permbushur urdherin hyjnor. Islami – si menyre e te jetuarit – i perfshin gjitha instiktet njerezore si ate fizik, shpirteror, intelektual, emocional e keshtu me radhe.

Te permbushurit e nevojave fizike si duhet (ne menyre te lighshme) eshte nje nga synimet kryesore te marteses, megjithate, nuk eshte i vetmi (synim). Duke u bazuar ne argumentin e qarte kur’anor, konkludojme se qetesia (shpirterore) dhe paqja permes nje bashkimi (martese) te suksesshem jane prej objektivave primare te marteses: “Nga faktet (e madherise se) e Tij eshte qe per te miren tuaj Ai krijoi nga vet lloji juaj palen (grate), ashtu qe te gjeni prehje tek ato dhe ne mes jush krijoi dashuri dhe meshire. Ne kete ka argumente per njerezit qe mendojne.” (Kur’an 30: 21).

Ne nje vend tjeter, All-llahu i Madheruar i referohet lidhjes mes meshkujve dhe femrave, per te qene ortake ne jeten e tyre ne te arriturit e miresise dhe ne te permbushurit e urdherit hyjnor: “Besimtaret dhe besimtaret jane te dashur per njeri-tjetrin, urdherojne per te mire e ndalojne nga e keqja, e falin namazin dhe e japin zeqatin, e respektojne All-llahun dhe te derguarin e Tij. Te tillet do t’i meshiroje All-llahu. All-llahu eshte Ngadhenjyes, i Urte.” (Kur’an 9: 71).

Islami, ashtu sikurse ka per qellim edukimin e njerezve per te qene te drejte, per te qene gurthemel ne strukturen shoqerore te kombit qe i perkasin, ai gjithashtu perpiqet te formoje familje te shendosha, si faktore primare dhe esenciale ne ndertimin e nje shoqerie te mirefillte. Nuk ka diskutim se martesa, e cila e bashkon nje mashkull me nje femer permes nje ceremonie solemne, eshte burimi (baza) qe e rrit (e zgjeron) familjen, ne radhe te pare dhe ne radhe te dyte edhe shoqerine. Nuk ka asnje menyre tjeter qe nje familje si duhet do te ekzistonte pa martese (kurore) – menyre kjo qe eshte vene nga Ligjvenesi.

Disa ide perverse kundrejt institucionit te marteses:

Pergjate koherave, njerezimi ka arritur te mesoje ide qe i kundervihen idese per t’u martuar. Ne Persi (ne Iranin e sotshem), para ardhjes se Islamit, u shfaq filozofia e Manit – “profetit” nga Persia – e cila deklaronte se bota gelon ne fatkeqesi. Kjo gje, thonin, duhet asgjesuar, e menyra me e shpejte per ta asgjesuar eshte te ndaluarit e marteses.

Nje ideologji tjeter u perhap nen flamurin e krishterizmit, e ajo ishte nje murgeri ekstreme qe e denoncon (shpartallon) jeten, e thirr ne burgosje neper manastire dhe e shpall martesen si te ndaluar, sepse gruaja, besojne ata, eshte shkaku i ngasjes (joshjes) dhe i personifikimit te djallit. Te afruarit tek ajo, sipas tyre, vetvetiu eshte mekat qe e degjeneron shpirtin dhe njeriun e largon nga parajsa.

Ne kohen moderne, kjo ide ekziston tek pesimistet perendimore, te cilet e shpronesojne femren, duke e pershkruar ate si gjarper me prekje te bute, por me helm vdekjeprures. Me tej, ata pohojne se martesa ia ofron asaj mundesine e arte per te qene sunduese ndaj mashkullit dhe per t’ia leshuar atij ne dore tere pergjegjesite. Keshtuqe, deklarojne ata, pse mashkulli, me vetedije te plote, ta zgjedhe rrugen per t’i pasur ato zinxhire rreth qafes se tij, ndonese ai eshte lindur i lire?

Fatkeqesisht, disa muslimane te rinj te sotem kane rene pre e ketyre ideve te prishura dhe per kete arsye po vendosin te shmangen nga martesa, e cila “po i detyron te kryejne pergjegjesi te pafundme”. Perveç kesaj, ata deshirojne ta jetojne jeten e tyre si femije duke mos pasur mbi supe asnje pergjegjesi. Nese mposhten nga epshi i tyre, etjen e tyre do ta shuaje prostitucioni, ne vend qe keto instikte te permbushen ne menyre ligjore, do te thote me martese.

Objektivat e marteses ne Islam jane:

1) Duke u bazuar ne ligjet dhe normat hyjnore, asgje nuk mund ta ekzekutoje detyren e saj pa ndihmen e dikujt. All-llahu paracaktoi qe gjithçka te jete ne nevoje te tjetrit nga lloji i njejte, keshtuqe kompletimi eshte reciprok. Ne fushen e elektricitetit, poli pozitiv duhet te bashkohet me ate negativ per te shkaktuar drite, nxehtesi, levizje, varesisht prej funksionit te aparatit. Njelloj, protonet dhe elektronet duhet te jene ne kontakt brenda atomit. Tek bimet, korrat e polenit mbajne gamete mashkullore per ta fekonduar trupin e lules me qellim te prodhimit te me shume farave, bimeve apo frutave. Kafshet me gjini mashkullore duhet te jene ne kontakt me ato femerore per t’u shtuar… Kur’ani Famelarte e thekson kete ligj te pergjithshem ne dy ajetet vijuese: “Dhe Ne krijuam prej çdo sendi dy lloje (mashkull e femer) qe ju te perkujtoni (madheshtine e Zotit).” (Kur’an 51: 49); “I paster nga te metat eshte Ai qe i krijoi te gjitha llojet (çiftet) çka mban toka, nga vete ata dhe nga çka ata nuk dine.” (Kur’an 36:36). Ky ligj, i vene nga All-llahu i Lartesuar, vlen gjithashtu edhe per llojin njerezor dhe ai eshte bashkimi i mashkullit dhe femres ne nje menyre ashtu siç u ka hije.

All-llahu i Lartesuar ne zemren e mashkullit e ka rrenjosur dashurine ndaj femres dhe ne zemren e femres e ka rrenjosur dashurine ndaj mashkullit. Secili prej tyre (edhe mashkulli edhe femra) eshte i nxitur nga nje nevoje shume me urgjente sesa uria apo etja. Secili prej tyre ndjen nje zbrazetire te qarte ne jeten e tij ose te saj, e cila (zbrazetire) mund te plotesohet vetem me bashkimin e tyre, ne pajtim me ligjet hyjnore, do te thote nepermjet marteses. Vetem ne ate rast stabiliteti e ze vendin e pasigurise dhe vetem ne ate rast qetesimi e ze vendin e shqetesimit. Secili prej tyre gjen kthjelltesi, dashuri e meshire tek tjetri, te cilat i ndriçojne jeterat e tyre dhe i zgjerojne shpirtrat e tyre. Ajeti vijues argumenton nje nga shenjat e Tij, faktikisht ligjin qe Ai e beri ne univerzin tone: “Dhe nga faktet (e madherise se) e Tij eshte qe per te miren tuaj, Ai krijoi nga vet lloji juaj palen (grate), ashtu qe te gjeni prehje tek ato dhe ne mes jush krijoi dashuri dhe meshire. Ne kete ka argumente per njerezit qe mendojne.” (Kur’an 30: 21).

2) Reprodukimi eshte rezultati natyral i marteses. Ai sherben per ta zgjatur ekzistencen e njeriut. Keshtu, kjo eshte nje nga dhuratat qe All-llahu i ka bere per neve. Argument per kete e kemi ajetin kur’amor ku i Madherishmi thote: “All-llahu krijoi per ju bashkeshorte nga vet lloji juaj, e prej bashkeshorteve tuaja – femije e nipa dhe ju furnizoi me (ushqime) te mira. A besojne ata te paverteten, e te mirat e All-llahut i mohojne?” (Kur’an 16: 72).

Pikerisht eshte kjo arsye, per shkak te se ciles Zekerijai a.s e pat lutur All-llahun: “(Perkujto) Edhe Zekirijain kur e luti Zotin e vet: “Zoti im, mos me le te vetmuar se Ti je me i miri trashegues (pas çdokujt)”.” (Kur’an 21: 89); “Une ua kam friken pasardhesve te mi pas meje (kusherinjve, se do ta humbnin fene), ndersa gruaja ime eshte sterile, pra me fal nga ajo miresia Jote nje pasardhes (nje femije). Te me trashegoje mua dhe t’i trashegoje ata nga familja e Jakubit dhe bere ate, o Zoti im, te kendshem (te vyeshem)!” (Kur’an 19: 5-6).

Ngjajshem, edhe Ibrahimi a.s. – babai i profeteve – e luti All-llahun: “Zoti im, me dhuro mua (nje femije) prej te mireve! Ne e gezuam ate me nje djale qe do te jete i bute (i sjellshem).” (Kur’an 37: 100-101). Kur’ani Famelarte i pershkruan roebrit e Meshiruesit duke thene: “Edhe ata qe thone: “Zoti yne, na ben qe te jemi te gezuar me (punen) e grave tona dhe pasardhesve tane, e neve na ben shembull per te devotshmit!”” (Kur’an 25: 74).

Per shkak te reproduksionit, kombet shumohen dhe rriten, perveç kesaj, ata (kombet) i shfrytezojne potencialet e tyre per t’u bere balle armiqve qe sulmojne. Pak persona do te dyshonin ne faktin se sa e madhe do te ishte fuqia boterore nese mases njerezore i llogaritet potenciali i saj i teresishem. All-llahu i Lartesuar ne Librin e Tij Famelarte per rastin e Shuajbit, paqja dhe meshira e Tij qofte mbi te, thote: “Perkujtoni kur ishit pakice e Ai ju shumoi dhe shikoni se si qe fundi i çrregulluesve!” (Kur’an 7: 86). Per me teper, Profeti s.a.v.s. na ka porositur: “Martohuni (shtohuni), sepse une do te mburrem me ju (me numrin e juaj te madh) ne Diten e Gjykimit para popujve tjere dhe mos perfundoni ne murgerine e krishtereve!” [Transmeton Bejhekiu].

Reproduksioni sherben per ta ruajtur tere llojin njerezor ne globin tone derisa jetes t’i vije fundi i vet. All-llahu i Lartesuar ne Librin e Tij thote: “O ju njerez! Kini frike Zotin tuaj qe ju ka krijuar prej nje veteje (njeriu) dhe nga ajo krijoi palen (shoqen) e saj, e prej atyre dyve u shtuan burrra shume e gra. Dhe kini frike All-llahun qe me emrin e Tij perbetoheni, ruajeni farefisin (akraballekun) , se All-llahu eshte mbikeqyres mbi ju.” (Kur’an 4: 1); “O ju njerez, vertet Ne ju krijuam juve prej nje mashkulli dhe nje femre, ju beme popuj e fise qe te njiheni ndermjet vete, e s’ka dyshim se te All-llahu me i ndershmi nder ju eshte ai qe me teper eshte ruajtur (nga te keqijat), e All-llahu eshte shume i dijshem dhe hollesisht i njohur per çdo gje.” (Kur’an 49: 13).

3) Martesa njeriut ia ploteson besimin. E ruan ate nga te shikuarit e grave te huaja, i ndihmon gjithashtu edhe ne ruajtjen e nderit dhe normalisht, i ofron atij mundei ligjore per t’i kenaqur deshirat e veta seksuale. Si rrjedhoje, prostitucioni me nuk konsiderohet si opcion! Per kete arsye, Profeti sa.v.s. ka thene: “Martesa e ruan njeriun nga te shikuarit e asaj qe nuk duhet shikuar.”; “Nese All-llahu ia dhuron ndonjerit nje grua te mire, kjo i ndihmon atij ta kete gjysmen e fese se tij te mbrojtur, per pjesen tjeter duhet t’i frikohet All-llahut.” [Transmetojne Taberani dhe Hakimi].

4) Martesa, jo vetem qe eshte mjet qe besimtari ta mbroje fene e tij, por ajo, gjithashtu eshte edhe kusht i domosdoshem per lumturi jetesore, per te cilen Islami i inkurajon ithtaret e tij qe ta shijojne ate, keshtuqe me asgje mos t’i hutoje ne arritjen e qellimit final, gjegjesisht per t’i ngritur shpirtrat e tyre ne nje shkalle te larte spirituale. Transmetohet se Profeti s.a.v.s. ka thene: “E tere bota eshte kenaqesi, e kenaqesia me e mire eshte gruaja e mire.”; “Jane 4 gjera te cilat birit te Ademit i sjellin lumturi: gruaja e mire, shtepia e gjere, fqiu i mire dhe mjeti transportues i mire.” [Transmetojne Hakimi dhe Bejhekiu].

5) Martesa eshte menyra e vetme e themelimit te familjes – berthames se shoqerise. Asnje shoqeri e ndershme nuk do te ekzistonte pa u bazuar ne familje. Ky eshte, pra, nje institucion tek i cili ze vend amesia, atesia si dhe lidhja moter – vella, e krahas ketyre edhe ndjenjat strehuese, altruizmi, meshira, kujdesi, bashkepunimi reciprok…

6) Ështe nje e vertete se martesa i ngrit edhe raportet shoqerore. Me ane te saj, pra, zgjerohet miqesia mes prinderve te tyre (prinderit e burrit me gruan dhe anasjelltas) . I Madherishmi paracaktoi qe raportet martesore te jene aq te forta sa raportet familjare. Argument per kete e kemi ajetin kur’anor ku thuhet: “Dhe Ai nga uji (fara) e krijoi njeriun, dhe e beri ate te kete fis dhe te kete miqesi. Zoti yt ka mundesi te jashtezakonshme.” (Kur’an 25: 54).

7) Martesa e ben njeriun me te pjekur permes pergjegjesive qe ai duhet t’i mbaje, si bashkeshort dhe si prind, e ngjajshem e ben edhe gruan me te pjekur permes pergjegjesive qe ajo duhet t’i mbaje si bashkeshorte dhe si nene. Siç thame edhe me larte, shume meshkuj shmangen nga martesa, sepse deshirojne te jetojne jete si femije te rritur dhe te mos jene te detyruar te bejne gje prej gjeje. Njerezit e ketille nuk jane te afte per te jetuar, sepse nuk jane te afte per te bere asgje. Pra, martesa kerkon angazhim te forte dhe ndarje te pergjegjesive mes burrit dhe gruas, prej dites se pare kur ata bashkohen.

All-llahu i Lartesuar ne Librin e Tij thote: “…Edhe atyre (grave) u takon e drejta sikurse edhe pergjegjesia ne bashkeshortesi, e burrave u takon nje perparesi ndaj tyre. All-llahu eshte i Gjithfuqishem, i Urte.” (Kur’an 2: 228); “Burrat jane pergjegjes per grate, ngase All-llahu ka graduar disa mbi disa tjere dhe ngase ata kane shpenzuar nga pasuria e tyre. Prandaj, me ate qe All-llahu i beri te ruajtura, grate e mira jane respektuese e jane besnike ndaj te fshehtes.” (Kur’an 4: 34).

Profeti s.a.v.s. thoshte: “Secili prej jush eshte kujdestar dhe pergjegjes per ata qe i keni nen mbikeqyrje. Burri, eshte pergjegjes per pjesetaret e shtepise se tij; gruaja eshte pergjegjese dhe kujdestare e pasurise se burrit te saj.”; “Ka mundesi qe njeriu te beje mekat te madh nese nuk perkujdeset per ate qe e ka nen mbikeqyrje.” [Transmetojne Ahmedi, ebu Davudi, Hakimi dhe Bejhekiu nga ibn Umeri]. Profeti, paqja dhe meshira e All-llahut qofte mbi te, gjithashtu thoshte: “All-llahu do ta pyese çdo kujdestar per ata qe i ka pasur nen mbikeqyrje, se a i ka mbrojtur (shpetuar) ata nga zjarri po jo.” [Transmetojne Nesaiu dhe ibn Hibani nga Enesi].

8) Duke qene i martuar, njeriu fokusohet ne perfeksionimin e punes se tij, pasi eshte i sigurte se e ka dike ne shtepi qe ia kryen punet e shtepise (ushqimin, pastrimin… ) Pas ketij fakti njeriu mund te qetesohet dhe mund ta kryeje punen apo angazhimet e tij ashtu si duhet. Nderkaq, paramendoni, si do te ishte puna e ndonjerit qe eshte i preokupuar e i shqyer nga gajlet se a do te kete ushqim kur te kthehet nga puna ose a do te kete rrobe tjera per te veshur, ose…ose… ?

All-llahu i Lartesuar e di me se miri.
 
     17 03 2011 (10:04)
  ricco

ricco


Register: 26 01 2007
From: Macedonia
Points: 559
PROBLEMET PSIKOLOGJIKE:REGRESI ETIKO-MORAL;SFIDAT E RINISE


Para se te bejme nje qasje rreth temes se caktuar, pike se pari do te kisha dashur qe ta percaktoj termin rini ose adoleshence. Ne psikologjine e zhvillimit rinia–adoleshenca trajtohen si fazat me vendimtare ne perfitimin e qendrimeve, shprehive, sjelljeve ose trajtimit shoqeror. Rini: do te thote periudhe ne te cilen individi perjeton ndryshimetme totale te jetes se tij ne çdo aspekt, duke filluar nga ndryshimet trupore-fizike deri te ndryshimet ose zhvillimet e tij sociale, emocionale, personale, seksuale dhe mendore.Nga keto ndryshime disa psikologe rinine e emertojne edhe si “lindje e perseritshme”.
1Rinia eshte periudhe ne te cilen i riu perjeton sfidat me te medha si rezultat i ndjenjave seksuale. E gjithe kjo vjen nga vete faza kohore e cila karakterizohet me ndjenjen perpavaresim, fitimin e nje personaliteti dhe nje egoje identike te tij. Ketu i riu duke formuar personalitetin e ketille çdo gje qe i ofrohet nga jashte ose prinderit e tij,trajtohet si jo e dobishme per te, si rezultat i kesaj eshte “mendimi kritik” i tij i cili e arrin kulmin e vet ne kete faze.Arsyet qe nje i ri nuk i pranon te ofruarat nga jashte jane paraqitja e dukurive vijuese:te qenet i lire, te qenet kritik, zenia e nje vendi domethenes ne shoqeri, krijimi i nje identiteti te shendoshe dhe veçimi i tij nga te tjeret. Njekohesisht me paraqitjen e nevojave te ketilla ne periudhen rinore me mungese te edukates fetare e morale paraqiten probleme psikologjike te atilla ku i riu fillon te mendoje kinse jeta nuk ka kurrfare domethenie, se jetesa e tij eshte e palogjikshme; ndaj ketyre ne mungese te edukates dhe arsimimit te pershtatshem paraqiten edhe probleme psikologjike me karakter shoqeror, duke e trajtuar veten te padobishem per shoqerine ose si individ qe nuk mund ta zere vendin e duhur ne rrethin ku jeton.Automatikisht gjendjet psikike te ketilla tek i riu behen shkas i streseve te ndryshme,ankthit, izolimit, konsumimit te mjeteve narkotike ose dhenies pas prostitucionit,alkoolizmit, bile edhe dukurive siç eshte vetevrasja etj…Krejt keto jane rezultat i ideologjive te ndryshme te futura ne programet arsimore. Njender to eshte DARVINIZMI me te cilin Ç. Darvini u be “profet“ i ateizmit e darvinizmi u shpall PAFEJA me e perhapur e shek. XIX dhe XX. Siç duket Darvinime teorine e tij “per luften per jete” na bindi se nuk jemi njerez, porse kafshe; me tevertete ai pohonte si kafshe te perkryera, por prapeseprape kafshe, por kafshet ne qendrimin ndaj se mires dhe se keqes, jane te privuara nga ligjet etiko-morale. Teoriae evolucionit ne menyre te duhur nuk mund te sqaroje as fazen e pare te besimit fetar te njerezve si dhe as ne fazen e qyteterimeve moderne nuk mund ta beje dot ate…p.sh. pse sot kur pozita socio-ekonomike e njerezve eshte shume me e mire, gjendja psikologjike eshte shume me e pakenaqshme?! Pse numri i vetevrasjeve ose semundjeve psikike eshte ne rritje proporcionale me rritjen e nivelit te te ardhuravedhe arsimimit?! Ose pse ka humanizem me teper ne fillim se sa ne fund te njerezimit?!Krejt keto duhet te jene fakte te cilat paraqesin nevojen e shembjes se ideologjive siç ishin, ajo e Marksit, Niçes, Frojdit etj. Marksi pohonte se fene e kane themeluar te fortit (te pasurit) qe te sundojne me te dobetit, ose Niçeja pohonte te kunderten e saj.Ne anen tjeter “revolucioni seksual” i viteve 50-60, i cili kryesisht lidhet me teorine e psikanalizes, themeluesi i se ciles eshte Frojdi dhe pasuesit e tij (Jungu, Adleri), solli dukuri jashtezakonisht te renda per ligjet dhe normat morale. Lirite e ketilla totale mete madhe kapluan perendimin, por deshem apo s’deshem demonizimi i kthetrave teketilla kaploi edhe nen qiellin tone. Shkakun e paraqitjeve te fenomeneve te ketilla nuk dime se kujt t`ia veshim, a thua progresi ekonomik i kalimit prej ekonomise agrare ne ate industriale ishte me meritori, ose ate e bene migracionet fshat-qytet. A mos valle rezultati i gjendjes se ketille ishte “harrimi i Zotit” apo deshira per nje liri totale e cila edhe u vertetua si e gabuar ne thelb.Cilido nga keta qe te jete shkaku i ketij degjenerimi etiko-moral, prostitucioni arriti edhe ne oborret dhe shtepite muslimane shqiptare, ne ate menyre qe shkaterroi institucionin familje, i solli te rejat muslimane shqiptare ne tavolinat gjinekologjike,solli rinine buze nje gremine te semundjeve venerike dhe psikike. U rrezua perdja e turpit dhe respektit qe ishte veçoria me e dalluese e kesaj popullate fisnike dhe bujare.Me siguri qe kesisoj ndyresirash kjo popullate nuk i ka mirepritur, mirepo ketofelliqesira jane bere realitet ne shoqerine tone. Koha ne te cilen jetojme eshte e atilleqe bile edhe nje takim spontan i dy te rinjve mund te krijoje marredhenie te tilla per tecilat neser individi qe do te vuaje eshte e reja e jo i riu?!
Arsyeja e vetme eshte edukimi dhe keshillimi i dobet dhe i pamjaftueshem i breznive te reja.Se neser kur te ndodhe, personi qe do te shkruaje letra per keshillim do te jete ajo?! Ai per arsye te nje amoraliteti te shkurter nuk do te jete ne gjendje te kuptoje hidhetine e abortit ose vetevrasjes. Ai nuk do te jete nga ata qe do t’u sjelle prinderve femijen paprind ne shtepi, e as qe do te vrapoje neper dyer te lloj-lloj organizatave per ndihme!
4Ne me siguri qe do te kishim deshiruar qe e gjithe kjo te jete çeshtje e vendeve larg nesh, gjithashtu do te kishim dashur qe te gjitha keto semundje venerike e psikike si rezultat i marredhenieve te ketilla amorale te jene vetem teme e enciklopedive shendetesore ose vetem brenge e mjekeve tane. Por ky eshte nje realitet i pamohueshem me te cilin duhet ballafaquar dhe ngjallur inkurajimi yne ne zgjidhjen eproblemeve te ketilla mes gjenerates se re.
Revolucioni seksual (epshor) ne bllokun socialist ideologjikisht nxitej ne popullate,ndersa ne perendim ai ishte rezultat i nje shoqerie te zhveshur nga vlerat morale, ku çdo qendrim eshte hobi e çdo hobi qendrim, ose atje ku kerkesat e homoseksualeve dhe femrave lesbike trajtohen te njejta me kerkesat e aktivisteve fetare.Duhet te pohojme se Islami eshte fe qe pranon ndjenjen seksuale (epshore) te individite assesi nuk lyp prej tij ta zhduke kete ndjenje, ashtu siç e ben prifterizmi, por edhenuk lejon ate qe bene ideologjite ateiste, liri totale pa kurrfare norme morale dhe etike,ku personi ne fillim u jepet epsheve, e pastaj epshi behet zot i tij, ashtu siç e quan Kur’ani fisnik ku thote: “A e ke pare ti (Muhammed) ate duke e ditur, epshin e vet e respekton si zot te vetin” (El-Xhathije:23).
Mu per kete Islami eshte percaktuar per nje rruge te mesme: e pranon epshin dhe ndjenjen per te, por ne te njejten kohe ofron edhe mundesine e edukimit dhe kontrollimit te tij. Prej te riut sot nuk kerkohet ta shkaterroje kete ndjenje, por islami deshiron qe me vullnet dhe vetedije te perkryer ta kontrolloje kete ndjenje, ashtu siç beri i riu, Jusufi a.s. shembulli i vetem i nje bukurie fizike dhe morale per te gjithe te rinjte dhe te rejat muslimane.
6 Kur`ani Famelarte per Jusufin a.s. flet keshtu:“E ajo ne shtepine e se ciles ishte Jusufi i beri lajka atij dhe ia mbylli dyert e i tha:”Eja!” Ai (Jusufi) tha: “All-llahu me ruajtte, ai zoteria im, me nderoi me vendosje te mire (si mund t’i bej hile ne familje). S`ka dyshim se tradhtaret nuk kane sukses”.“Ajo e mesyni ate qellimisht, e atij do t’i shkonte mendja ndaj saj, sikur te mos i paraqitej argumenti nga Zoti i tij. Ashtu (e beme te vendosur) qe ta largojme nga ai te keqen dhe te ndyten. Vertet ai ishte nga roberit tane te zgjedhur”. (Jusuf:23-24)
Nga mendimet e shumices se psikologeve vijme ne perfundimin se periudha e adoleshences, ose rinise se mevonshme eshte jashtezakonisht plot me perplasje te ndryshme te natyres shpirterore ose psikike. Nje nder ato anomali psikike eshte“depresioni rinor” i cili si i tille behet shkas per paraqitjen e nje shkaterrimi,pesimizmi dhe mossigurie emocionale; depresioni si i tille eshte shqetesim i gjendjes shpirterore i cili shkakton ngadalesimin konstant ne te menduarit dhe sjelljet.Depresioni ne moshen rinore, ndonjehere eshte me interval kohor te shkurter dhe i lidhur me disa gjendje te percaktuara te jetes se individit. Ne depresionet rinore me intervale te shkurtra kohore, i riu eshte i zymte, mendon se nuk e kuptojne te tjeret, porsido qofte ai vazhdon me jeten e perditshme. Ndersa ne depresionet e verteta i riu veten e percepton si te pavlefshem, e fajeson veten, ndjehet i pashprese, mendon vetevrasjen dhe paraqiten shenja te hidherimit dhe inatit. Dhe nese kjo gjendje vazhdon me teper se 15 dite e nderkohe vjen deri te humbja e oreksit, kaplimi i pagjumesise, humbja e peshes faktikisht kuptohet se individi eshte ne depresion te vertete.Sa i perket frustracionit, si nje nder shqetesimet psikologjike, ai ndodh kur nje person pengohet ne arritjen e nje qellimi. Frustracionin e shkaktojne vonesat, shqetesimet e perditshme, mungesa e burimeve per arritjen e ndonje qellimi te caktuar, humbjet e ndryshme dhe deshtimet. Ankthi mund te pershkruhet si nje ndjenje e vaget e pakendshme frike, merzie dhe shqetesimi per te ardhmen. Pergjithesisht personi nuk ka ide te qarte per shkakun real te ankthit. Shpesh ai tenton t’i shmange mendimet e tij per friken perderisa ato duket se e intensifikojne ate. Ankthi eshte shpesh nje reagim i pergjithshem emocional ndaj stresit. Ai eshte nje frike e shkaktuar prej kerkesave qe i vihen para njeriut, kur ai nuk e di se çka jane aktualisht keto kerkesa.Ndersa si problem i fundit i rinise, por edhe me i rendesishmi, konsiderohet konsumimi. Konsumimi eshte mbarimi i rezervave tona fizike dhe mendore. Ai ndodh kur sasia e energjise qe del prej trupit tone eshte me e madhe sesa sasia eenergjise qe pranohet ne trup. Simptomat e konsumimit jane:Rraskapitja: personi ndjehet i lodhur dhe i pamundur.Veçimi: personi shpesh perdor veçimin si nje mjet mbrojtesMerzia: personi fillon te vere ne dyshim vlerat e aktiviteteve dhe miqesive; ai fillon temerzitet me jeten.Padurimi: personi behet perhere e me i padurueshem dhe irritohet me njerezit e tjere.Omnipotenca: personi ndjen se asnje tjeter nuk mund ta beje kete qe e bej une, eshte e zakonshme ne viktimat e konsumimit.Pavlefshmeria: personi ndjen se njerezit e tjere nuk ia vleresojne punen dhe perpjekjet e tij te medha.Ështe fakt se jetojme ne nje kohe ne te cilen fillimi i konsumimit te alkoolit dhenarkotikeve te ndryshem, vazhdimisht zvogelohet ne moshe e ne veçanti alkooli troketme te madhe ne dyert e shkollave te mesme. I pamohueshem eshte fakti se konsumimii alkoolit dhe narkotikeve eshte ngushte i lidhur me ekseset moralo-epshore.Lidhshmeria qe eshte ne mes ketyre dy anomalive shoqerore vjen ne menyra tendryshme p.sh. kemi raste kur vajzat e reja permes konsumimit te narkotikeve dhealkoolit detyrohen ne marredhenie te palejueshme, gjegjesisht prostitucion. Gjithashtu ka edhe raste te kunderta ku per te siguruar drogen vajza te reja detyrohen ne prostitucion. Keto jane fakte te gjalla per shemtine e konsumimeve te ndryshme.Perdorimi i herepashershem i ketyre narkotikeve individin e çon deri te krimet endryshme te cilat paraqiten si rezultat i po atij konsumimi; dhe qe dalengadale njeriune ben te varur e me pas e pergatit drejt humneres se vetevrasjes ose shkaterrimitshoqeror. Sa u perket shkaqeve psikologjike te varshmerise ndaj narkotikeve dhe alkoolit, social-psikologet i paraqesin disa nga me te rendesishmit e tyre: Alkooli shpejt i mund edhe te fuqishmit edhe te pasurit dhe i kthen ata ne bisha te terbuara, qeme fytyrat e ndezura dhe me syte e kercyer jashte, hedhin mallkime dhe sharje perreth duke ofenduar armiq imagjinare. Gjeja me e shemtuar ne krijimin eshte nje pijanec,nje qenie e peshtire, pamja e te cilit e ben secilin nga njerezit ta ndjeje veten keq qe iperket te njejtes qenie te gjalle.Te varurit prej narkotikeve te ndryshem, pike se pari jane individe me vetebesim tedobet, me personalitet te thyer te cilet gjithmone ikin nga realitetet e jetes. Individe tetille gjithmone shkaqet e deshtimit ne jeten e tyre i lypin jashte vetes dhe asnjeherenuk ballafaqohen me realitetin vetjak. Si faktor i trete permendet perceptimi i vetes site pavlefshem; dhe se kjo behet shkas i afrimit te ketij individi me personalitet te dobetdrejt alkoolit ose droges. Nder te tjeret jane dhe personat te cilet nuk kane arritur kenaqesi emocionale prinderore. Keqtrajtimi, injorimi i femijes nga ana e prinderve ose mungesa e perjetimit te respektit dhe tolerances mund te rezultoje ne varshmerindaj droges dhe alkoolit. Si faktor i peste permendet perpjekja per vetekenaqesi ku individit i erresohet jeta dhe ndriçimin e saj e gjen ne droge ose alkool. Dhe si shkas i fundit permendet rrethi i shokeve me shprehi te ndyra.
8Dihet mire se ndikimet mes moshatareve dhe shokeve jane te pakontestueshme. Dhe mu per kete eshte shume me rendesi per individin se ne çfare rrethi dhe vendi do ta formoje grupin shoqeror te tij.Ështe e qarte qe Kur`ani luften me te madhe e hap mu ndaj ketyre anomalive te ndyra qe shkaterrojne shoqerine, ku thote:“O ju qe besuat, s’ka dyshim se vera, bixhozi, idhujt dhe hedhja e shigjetes (per fall)jane vepra te ndyta nga shejtani. Pra largohuni prej tyre qe te jeni te shpetuar”.(El-Maide:90)Ketu shihet se luften qe u hap Kur’ani anomalive te ketilla eshte lufte e pameshirshmedhe me karakter human. Nga vete arsyeja se: derisa Kur’ani rreptesisht e ndalon çdolloj konsumimi dehes, sot e tere bota vjell gjak prej tyre.Kur`ani parandalon çdo afrim qe çon ne zina - sot e tere bota vuan prej prostitucionit,edhe ate me e keqja eshte se pa dallim gjinish.
Qe te gjitha keto rekomandime duhet qe ne te gjitheve si popullate muslimane shqiptare te na nxite dhe inkurajoje ne luften per parandalimin e ketyre anomalive te cilat, mos dhente Allahu, mund te na shkaterrojne ne teresi. Perpjekja ose hapat qe duhen ndermarre ne kete aspekt duhet te jene te tipave: organizatash mbrojtese,kulturore, sportive qe sadopak te ndikojne ne shmangien e tyre ne shoqerine tone.Njeriu me fuqine e egoizmit te vet bashkekohor nuk prish vetem rregullin ne natyrepor shkaterron edhe ekuilibrin brenda karakterit te tij personal. Nese dikur njeriu i eshte frikesuar natyres, sot natyra i frikesohet njeriut. Nese deri dje njeriu u gezoheja rritjeve teknologjike, sot ai perparim po e shqeteson. Nese njeriu deshiron te privohet nga shprehite e vjetra etiko-morale, SIDA (AIDS) i terheq verejtjen se do ta paguaje shtrenjte thyerjen dhe mosrespektimin e normave etiko-morale.
 
     03 02 2011 (11:03)
  ricco

ricco


Register: 26 01 2007
From: Macedonia
Points: 559
DIALOG ME CASTIN


Te gjithe çastet e jetes, ose jane mike te ngushta te njeriut dhe do te deshmojne ne favor te tij, ose armike te pameshirshme qe do te deshmojne kunder njeriut Diten e Kijametit.

Nje dite, u ula t’i kerkoj falje Zotit per gjithe ato çaste dhe kohe nga jeta ime, te cilat i kam kaluar ne gjera te padobishme. I penduar nga kohet e humbura, ftova nje nga ato çaste te kaluara kot.
Une:”Dua te kthehesh serish tek une, me qellim qe te te shfrytezoj per vepra te mira!”

Çasti:”Koha nuk qendron neutrale kurre!”

Une:”O çast, te lutem te kthehesh me qellim qe te perfitoj diçka te mire ose te kompensoj ndonje te mete.”

Çasti:”E si mund te kthehem, nderkohe qe jam i mbuluar nga kushedi sa faqe te mbushura me veprat e tua?!”

Une:”Bej te pamunduren dhe kthehu! Ah sa çaste kam humbur kot nga jeta ime!”

Çasti:”Nese do te ishte ne doren time, do te isha kthyer. Ai te cilit po i therret eshte i vdekur. Fletet e mbushura me veprat e tua jane palosur tashme dhe jane derguar tek i madhi Zot.”

Une:”A e ke te pamundur te kthehesh tek une, edhe pse po flet me mua?!”

Çasti:”Te gjithe çastet e jetes, ose jane mike te ngushta te njeriut dhe do te deshmojne ne favor te tij, ose armike te pameshirshme qe do te deshmojne kunder njeriut Diten e Kijametit. Ne nje rast te tille, armiqte e kane te pamundur te bashkohen.”

Une:”Ah i mjeri une per gjithe ato çaste te çuara dem gjate jetes! Te lutem kthehu me qellim qe te veproj diçka te mire dhe dobiprurese! Por çasti heshti dhe nuk foli.”

Une i thashe serish:”O çast, a nuk me degjon?! Mu pergjigj te lutem!”

Çasti:”O gafil ndaj vetes dhe vrases i kohes tende!! Si nuk e kupton se ne perpjekje per te kthyer nje çast te humbur me pare, po humbet kushedi sa çaste te tjere nga jeta jote?! A do te perpiqesh qe t’i kthesh dhe keto çaste qe po i humbet tani?! Ajo me te cilen te keshilloj te veprosh, eshte vete thenia e Zotit te madheruar qe thote:”Veprat e mira i fshijne ato te keqiat..”

Nxito o filan.. perpiqu, vepro vepra te mira, kije frike Zotin kudo qe te ndodhesh, pasoje te keqen me te mire qe t’a fshije ate dhe trajtoji njerezit me edukate dhe moral te larte!”
 
     27 12 2010 (11:00)
  ricco

ricco


Register: 26 01 2007
From: Macedonia
Points: 559
Subject: Koha kalon – ne dobi ose dem tendin
Koha kalon – ne dobi ose dem tendin

A. Sallahudin Ejubi

Ngrihesh ne mengjes dhe sendin e pare qe e ben, eshte larja e syve. A mendon, se si do te jete kjo dite per ty, a do te jete dite e fundit apo ende do te jetosh ne shpresa se ende ka kohe.

Kush te ka garantuar se ajo nuk eshte dita yte e fundit. Do te thuash: askush, atehere pyete veten, çfare plan-programi ke per sot qe te punosh per Fene e Atij qe te ka krijuar dhe jeton musliman, a do te garosh ne vepra te mira apo ende do te jetosh ne shpresat e te kotes.

Nga krijesat, vetem ti e njeh veten tende, e din se a je ne hipokrizi apo je ne sinqeritet, a je ne iman apo ne kufer. Vetem ti e din se si eshte puna yte sot me besimin tend, perderisa nuk i shfaq ata publikisht. Çdonjeri e njeh veten e tij me se miri, flet me te me se miri, konsultohesh me te me se miri, andaj mos prit qe dikush tjeter nga krijesat te vlereson per pozitivitetin apo negativitetin tend ne rrugen e All-llahut.

Ne kete rrethine qe jetojme, aq sa ka dem, ka edhe dobi, demi eshte se te kaplon harami kah nuk ta merr mendja, ndersa dobia eshte se t’i e mere mesimin me te mire nga xhahilijeti i tyre, mendon dhe thua: Falenderimi te takon Ty o All-llahu Im, qe ma ke mundesuar te udhezohem. Por, para se te vendosesh pike ne kete falenderim, vendos presje dhe thuaj: Por, une nuk dije ta vleresoj kete udhezim.

Eja me mua ne kuizin e quajtur: Parashtrimi i pyetjeve ne vetveten tende:

Çfare ke punuar sot per All-llah?

Sa minuta ka qene ajo pune?

Sa persona i ke thirrur ne rrugen e Tij?

Sa here ke derguar Falenderim, sa here ke kerkuar falje?

Sa here ke derguar salavate mbi te Derguarin sal’allahu alejhi ue selem?

Si ka qene sjellja me familjen tende? A ke qene shembull apo ke qene njeriu me i urrejtur tek ata?

Sa e perdore butesine ne thirrje?

A ke bere dua per muslimanet dhe muxhahidet qe luftojne ne rrugen e All-llahut?

Dhe pas shume pyetjeve te ketij lloji, i vendojme vijen horizontale dhe kalkulojme rezultate. Çka te shohim! Katastrofe! Frikohem se do te dalim ne minus, sepse plusi qe moti eshte harruar ne veprat tona.

E pastaj, ne krenohemi dhe themi: Ne jemi pasues te Pejgamberit sal’allahu alejhi ue selem!

Turp per mua dhe per ty!

Nese ato pyetje me larte ishin per perkujtim ne vepra te mira, atehere eja me mua, te hyjme dhe te pyesim per te kunderten e kesaj:

Shume here na ike namazi i sabahut me xhemat.

Puna e pare qe e perkujtojme kur ngrihemi nga shtrati eshte risku, nje gje qe eshte garantuar para se te krijohemi.

Pasi qe te shohim problemin e riskut, hapim televizionin dhe gjeja e pare eshte harami. Kenaqemi duke e humbur kohen e pastaj arsyetohemi se nuk kemi kohe.

Per gibet mos te flasim, “nuk mundemi t’i ikim” apo? Apo ndoshta nuk mund te durojme pa permendur dike? Çfare thua?

E per harame tjera qe ndoshta, kur i lexon keto fjale thua: Te lutem ndalu, sepse keto jane ai dhjete perqindeshi i dites ne haram!

E pastaj pyesim dhe mundohemi problemet tona ti gjejme tek fqinjet tane. Ata nuk na duan, ata e kane fajin, ai na tha keshtu etj.

E pastaj perseri akuzojme: Problemi ne ummet eshte tek ata, dhe tek ata...dhe tek ata...te gjithe i permendim, por veten e harrojme!

E gjithe bota na ka fajin, por te ndalesh dhe te thuash se sa ua ke fajin ti te gjithe botes? A thua ndoshta ti je faktori kryesore per poshterim ne ummet? A ke menduar? Apo ke harruar...normal, e dyta!

Çdo dite ne kete bote, shkon dhe nuk kthehet, a e ke dhene hakun e dites? Apo ke harruar, ndoshta pret qe te vjen dita tjeter? A e din çka? Ky eshte mashtrim i shejtanit, sekret qe vone e kam zbuluar...

Nuk dua te vazhdoj! Nuk mundem! Turperohem...me pyetje te shumta qe pergjigjen mundohem ta gjeje tjeter kund e jo tek vetja.
 
     27 12 2010 (10:52)
  ricco

ricco


Register: 26 01 2007
From: Macedonia
Points: 559
Arjan Cani dhe Zone e Lire V.Plus ...


Arjan Cani eshte nje njeri qe shet edhe nderin e tij per leke...
Mbreme ai pat ftuar dy motra muslimane me shami jo se ai eshte dashamires i Islamit por ai eshte nga ata qe paguhet per degradimin e shoqerise shqiptare dhe shthurjen morale te popullit,nen rrogozin e emancipimit dhe modernizimit.Ai shpesh here nese e keni pare pyetjet dhe te ftuarit e tije jane njerez me influence publike qofshin gazetare,politikane kengetare mjeke,analista, shkrimtare etj.Ku ai mundohet ti zhvleftesoje keta figura duke i ironizuar dhe vene ne loje qe te veje ne dukje se ja shikoni keta jane te pa Afte ju i admironi.Ndersa ata qe jane njerez me pak te njohur dhe qe ai don ti fuse ne rangje te larta i ben pyetje dhe u jep hapsire qe ata te duken ne syte e publikut si njerez triumfues dhe inteligjenta te afte ee aktiv.
Arjan cani dhe pijet e tije qe u ofron njerezve me akstrakte dhe shije te ndryshme jane pije qe pergatiten nga nje magjistare me emrin (x) ku ajo sipas personit apo kerkese per te ben magjine per shthurje,per cmendje per humbje memorje,per paftesi seksuale etj.Ai mundohet te fuse fjalor te turpshem ne bisedat dhe intervistat e tije,sepse ai dhe profesorat e tije e dijne mire se kur te humbet turpi humbet dhe dinjiteti,dhe logjika dhe bie ne graden e kafshes shtepijake ku pret para televizorit qe Arajan cani dhe portokallija te jape kafshaten dhe dozen e humorit degjenerues te javes...shpresojme qe mos te behet edhe 2 XL keshtu megjithese nga emri dhe me sa po shikojme kete vite drejte asaj po shkon edhe ky emisjon argetues koha do ta tregoje kemi te drejte apo jo.
Kush eshte pas arjan canit dhe nga i merr udhezimet dhe temat Arjan Cani kete do ta merrni vesh pak me poshte,e jo vetem arjan cani por edhe Emisjoni humoristik Portokalli tek top kanali...
Keto materjale vijne nga selia qendrore e Fondacjonit te Xhorxh Sorros,nje fondacjon cifut cijonist i cili mundohet te mbjedhe dashuri per Izraelin. Ky fondacjon ka futur studentet e tije qe ka finacuar vete dhe i ka shkolluar neper shkollat e tije dhe per 13 vjet ka cuar 6000 mije studenta shqiptare jashte shtetit ne izrael ,shba,itali,greqi,france,etj....
dhe ka arrit te infiltroje shume nga keta njerez ne dy partite kryesore shqiptare, PD Dhe PS. ja disa Emra konkret ne te dy kampet ku dominohet nga kampi socjalist me kryetare te zgjedhurin per udheheqjen e masoneve dhe cijonisteve shqiptare Edvin Kristaq Rama,Megi Ajtyresa(hebreje)Elisa Spiropali,Saimir Tahiri,Erjon Veliaj pas Ardhesi i Edi Rames, Gerti Bogdani,etj....Dhe nje dite sa vete do te ulen ne parlament 150 vete 155 veta 200 veta sa keto vende jane pergatitur per njerezit e tyre ja kjo eshte kapja e shtetit...Keshtu sulmojne edhe ata studenta qe kane mbaruar ne vendet islamike fakultetet dhe masterat duke perdorur po Muslomanet dhe shpesh here ish medresistin Selim Efendi Muca...qe ka Qene sekretare partie ne kohen e Partise se punes.Kjo eshte nje strategji qe mos te krijohen hapsira per muslimanet ne shqiperi neper digastere dhe poste vakant te ndryshem ne shtetin shqiptare.Tani Arjan Cani dhe i ftuari i tije mbreme qe keq interpretonte kushtetuten Shqiptare.Dhe cirrej si nje qen i xhindosur se vajzat e mbuluara nuk kane vend neper shkolla dhe direkt pas kesaj thonte shteti eshte laik,e shikoni apo jo nuk e kane hallin tek shkolla por duan te ngrejne rene dhe hijen e dyshimit per shkollen qe mos te arrijne tek vendet e punesimit ne administraten publike...Duan te na neperkembin dhe te na quajne te prapambetur dhe te pafte keshtu duke futur kete ide ne popull dhe shpeshhere edhe tek te afermit tane dhe madje prinderit tane, del konkluzjoni se nje i pafte dhe i prapambetur duhet te lere vendin nje te perparuari dhe nje te afti qe jane ata ne thonjeza,qe nuk kan nder familje nuk kan nder dhe krenari per vendin dhe origjinen e tyre.Por as Arjan Cani me intervistat dhe emisjonin e tije imoral as Portokallia me fjalorin e saj banal,as Fondacjoni i Xhorxh Sorros me nxenesit dhe njerezit e tije qe shfrujne dhe jane skandal Fene e Allahut dhe Rinine Tone Kurre Skan per ta Ndal.Ne vendit tone Per Zot i kemi dal.

 
     27 12 2010 (10:48)
Pages     Key     4 Page 1  2   3   4  Total:33 post