logo meemira.com
njoftime pune

     

 
4 Page  1   2   3  4 Total:33 post
  ricco

ricco


Register: 26 01 2007
From: Macedonia
Points: 559
Vetvrasja-anomali qe ka zgjidhje


Duke qene indiferent nuk do ta zbehim popullaritetin e kesaj dukurie.
Vetevrasja! Peshperitje me e ftohte se akulli dhe drame qe e tejkalon shumefish fjalen vrasje. Ketu elementi i vrasjes merr permasa aq trishtuese, ndjell aq shume frike nga jeta, sa te le pershtypjen se ata qe vrapojne drejt kesaj vepre i kane ngarkuar mendjet e tyre me te gjitha fatkeqesite e botes. Toka e Allahut te Madherishem eshte shume e gjere, me mrekulli te panumerta, madje me rruge te shumellojshme njerezore. Megjithate aty ka ide te kunderta me krijimin e Zotit Meshirues dhe kemi te tille qe zgjedhin formen me te vrazhde te dhunes. Madje ate te dhunes ndaj vetvetes. Kjo dhune reflekton “kujdesin” me te mbrapshte qe njeriu ka ndaj vetes. Duke mos qene ne gjendje per t’u perballur me jeten, rrethin social e kulturor, persona te caktuar dorezohen dhe marrin vendimin me te keq, ate te vrasjes se jetes se tyre.
Litare te shtrenguar ne fyt, kimikate, hedhje nga katet e larta te ndertesave etj., jane vetem disa nga risite qe po ndodhin ne Kosoven e pasluftes. Ndoshta, e perseris ndoshta te tilla raste ka pasur edhe me heret, por besoj se prej te gjitheve eshte fakt i pranueshem, se vetem pas luftes shifrat e kesaj dukurie jane rritur aq shume sa per te alarmuar shoqerine. Gjate gjashtemujorit te vitit 2009, sipas raportit te policise jane shenuar rreth 37 raste vetevrasjesh. Mjafton kjo shifer per t’u zgjuar dhe te perpiqemi ta ndalim kete makineri mendimesh, qe sjell vendime fatale. Pak vite me pare i mbijetuam dhunes dhe barbarise sllave, por edhe ne nje gjendje te tille fenomeni i vetevrasjes as qe ishte teme diskutimi. E sot?! A eshte jeta kaq e zymte sa ishte ne kohen e pushtimit?! Sigurisht qe jo.
Duke qene indiferent nuk do ta zbehim popullaritetin e kesaj dukurie.
Fenomeni vetevrasje eshte popullor ne shume vende te botes, madje edhe ne ato me standarde mjaft te zhvilluara ekonomike dhe sociale. Permes teknologjise informative shohim se kjo dukuri nuk ka prekur vetem te varfrit, te cilet duke shpresuar qe te largohen nga jeta e veshtire marrin kete vendim, por vetevrasja ka prekur shume njerez te klasave te ndryshme shoqerore. Keshtu, ne kete mes kemi te varfer, te pasur, intelektuale e analfabete, politikane e biznesmene, madje, familjare presidentesh dhe udheheqes me peshe ne sferen nderkombetare. Edhe tek ne ne Kosove kjo semundje e urryer per çdo vit po na rri aktive, si nje njolle e turpshme qe e ngarkon me tej barren e rende te fenomeneve negative te shoqerise sone. Here me vrull e here me qetesi tinezare, e paparashikueshme si gjithnje, kjo dukuri po godet pa pyetur institucione dhe grupe shoqerore per ta gjykuar. Ende jemi indiferent ndaj saj dhe ende, si per shumeçka tjeter kemi vetem fjale boshe.
Le t’i pyesim nje here vetet tona: A mund ta ndalim kete dukuri, apo duhet te mjaftohemi me dhenien e ngushellimeve familjeve qe kane humbur te dashurit e tyre nga kjo?! Ne shkolla, medie dhe institucione te tjera publike ka pasur shume iniciativa per t’ua mesuar nxenesve dhe qytetareve te tjere (kryesisht te moshes rinore) perdorimin e prezervativeve ne emer te mbrojtjes nga semundjet seksualisht te transmetueshme, por per çudi mungon iniciativa per t’u mesuar atyre se cilat jane rruget qe çojne ne infektimin me mendimin per vetevrasje dhe cilat jane metodat per t’i dhene perspektive jetes, edhe nese perballemi me sprova te veshtira. Si mesimdhenes i shkolles se mesme, ndoshta i shtyre nga puna e perditshme me gjimnaziste, mendoj se pikerisht ne shkolle mund te “injektohet” nje ilaç shume i suksesshem i kesaj semundjeje. Une dhe koleget e mi, qe te gjithe me shqetesim te madh kemi perjetuar lajme per vetevrasjet nga mesi i nxenesve te shkolles ku jap mesim (nuk e shoh te arsyeshme te jap ketu detaje te hollesishme per hir te mirekuptimit njerezor), por asnjeri nga ne nuk dha ndonje kontribut te veçante qe nje gje e tille te mos perseritet me. E sa per institucionet veshtire se edhe per disa vite mund te pritet qe te bejne diçka.

Sherimi i vetevrasjes ekziston ne mesin e popullit tone

Perderisa ky fenomen ka depertuar ne shume shtresa shoqerore, si semundje e shume vendeve dhe e shume qyteterimeve, mendoj se eshte plotesisht e arsyeshme per te kerkuar ndonje vend, ndonje grup shoqeror ne te cilin ky fenomen e ka lene te painfektuar. Ketu shtroj pyetjen: A kemi ndonje institucion rregullues qe kete fenomen shkaterrues e ka larguar nga frekuentuesit e vet? Dhe me plot pergjegjesi pergjigjem: PO. Dhe pergjigjes sime ia shtoj edhe ftesen e verifikimit se sa eshte e vertete kjo gje. Me po-ne time, natyrisht se nuk dua ta luaj rolin e nje heroi zbulimesh. Jo, sepse nje zbulim i tille ekziston ne mesin tone, qekurse populli yne e ka perqafuar fene e Allahut Fuqiplote. Gjendet ne mesin tone dhe gjendet tek ne. Por jo te gjithe sherohen me te. I Derguari i Allahut, Muhamedi duke na treguar qellimin e mesazhit te tij ka thene: “Ne te vertete, jam derguar qe te plotesoj moralet e larta.” Ndersa bashkeshortja e te Derguarit, Aishja (Allahu qofte i kenaqur me te), kur e pyeti dikush per moralin e Pejgamberit, ajo ishte pergjigjur: “Morali i Pejgamberit ishte Kurani”. Pas ketyre fjaleve vjen argumenti i pergjigjes sime. Ne ate vend ku mesohen moralet e larta jetesore, te vjela nga Kurani Famelarte dhe merret shembulli i njeriut me te mire nga siperfaqja e tokes, Pejgamberi Muhamed, paqja dhe bekimet qofshin mbi te, pikerisht aty nuk ekziston fenomeni i vetevrasjes. Per t’u bindur te gjithe mjafton qe te behet nje hulumtim i njerezve qe frekuentojne xhamite tona, ketu ne Kosove, atehere do te bindemi se morali dhe mesimi qe kane marre aty, pothuajse e ka çrrenjosur plotesisht fenomenin e vetevrasjes per frekuentuesit e vet. Ne anen tjeter, ata qe e kane bere nje akt te tille (vetevrasjen), veshtire se ne mesin e tyre do te gjendet qofte edhe vetem nje, qe ka qene frekuentues i rregullt i xhamive.
Tek ne, si popull me shumice muslimane ende mbetet i habitshem fakti se perse duhet te hezitojme qe Kurani Famelarte te jete ndikues ne zemrat dhe sjelljet tona. Perse te mos e ftojme qe te na ndryshoje gjendjen tone. Perse perderisa eshte diagnostikim perfekt dhe zgjidhje qe te çon menjehere ne sherim. E megjithate refuzohet. Edhe pse jemi muslimane, ende nuk i perdorim parimet e fese sone per t’i larguar te keqijat, qe vijne nga tundimet e ndryshme jetesore. Me nje fjale, per ta persosur moralin e sjelljeve tona dhe per te ndihmuar te gjithe ata qe e kerkojne kete.
Derisa fenomeni vetevrasje po perhapet edhe neper shkolla, une mendoj se eshte nevoje urgjente qe me se pari te kemi kurajen t’i pranojme rezultatet e fese sone ne kete aspekt. Ne xhami shohim shume nxenes, studente, te diplomuar dhe qytetare te ndryshem, qe kur diskutojne per fenomenin e vetevrasjes, ata shprehin vetem keqardhje per viktimat dhe asnjehere nuk e pranojne kete akt si pjese te tyre. Kjo vjen thjesht, sepse ata marrin njohuri te tjera per moralin e sjelljes dhe respektit ndaj jetes. Marrin njohuri mbi sprovat dhe veshtiresite e ndryshme qe paraqiten ne jeten e nje njeriu dhe po ashtu mesojne edhe per mekanizmat e perballimit te tyre, duke e mohuar plotesisht ikjen nga sprova me ane te vetevrasjes. Pejgamberi, alejhi salatu ue selam, ka thene: "E çuditshme eshte çeshtja e besimtarit. Çeshtja e tij eshte krejt mire per te dhe nuk eshte e tille per askend tjeter. Nese besimtarin e godet gezimi, ai falenderon (Allahun), e kjo i sjell dobi, kurse nese e godet e keqja, ai ben durim (saber), por edhe kjo i sjell dobi (shperblim)". Nga ky shembull, qe na e ka dhene njeriu me i mire, marrim nje model te mrekullueshem jetese, se si duhet t’i kthejme sprovat dhe fatkeqesite ne perfitime dhe privilegje. Duke u pajtuar me situaten momentale, qe mund te jete e pafavorshme dhe duke shpresuar me durim ne meshiren e Zotit, Meshiruesit, besimtari i sinqerte thjesht e gjen paqen, edhe ne varferi, edhe ne mungesen e perspektives momentale, sepse ai e di qe te gjitha miresite dhe fatkeqesite e kesaj bote jane momentale dhe jane sprove e vazhdueshme ndaj tij. Perpjekja per t’i zgjidhur problemet permes vetevrasjes, natyrisht eshte gjithmone e deshtuar. E, ne kete deshtim, besimtari fetarisht e ka te ndaluar te ece, sepse ai perveç te tjerash ndien frikerespekt ndaj Krijuesit te jetes.
Gjithashtu nxenesit qe falin namazin, qe edukohen me disipline fetare, u bejne balle edhe sfidave te propaganduesve te prezervativeve, te cilet mjerisht e kane gjetur terrenin edhe ne shkolla. Keta nxenes e dine qe kjo propagande, qe behet ne emer te shendetit dhe shtatzenise se padeshirueshme, hap varrin tjeter – ate te marredhenieve jolegjitime seksuale. Pra, te jetes se shfrenuar ne liri te plote me intimitete me kedo. Akoma injorohet fakti se seksi jomartesor eshte njeri nga burimet qe shume njerez i ka çuar ne vetevrasje, alkoolizim dhe droge (edhe keto dy te fundit, fenomene po ashtu te demshme per shendetin). Keshilla per prezervativet, nese do te ishte e nevojshme do te duhej te vlente vetem per te martuarit dhe jo te perhapen informacione se kjo e mbron shendetin. Ne baze te ketij konteksti, atehere pyes: Çfare shendeti mund te kete nje nxenes, nese ne e zhveshim nga shendeti shpirteror dhe i mesojme jeten e shfrenuar te marredhenieve jashtemartesore me prezervative?!... Ku eshte mbrojtja e nderit dhe e dinjitetit, qe jo rralle here humbja e tyre te drejton ne rrugen e vetevrasjes.

Lenda fetare ne shkolla domosdo jep dituri per ta ndertuar jeten

Mesim-besimi fetar ne shkolla, lende kjo qe padrejtesisht pengohet te funksionalizohet nga politika, do te ishte nje mundesi e mire per nxenesit, qe ne te ardhmen do te jene edukues te brezave te rinj, te merrnin disa nga njohurite qe sot per sot ata i marrin ne rruge te ndryshme, permes literatures, miqve, xhamive etj. Mungesa e kesaj lende çdo dite e me shume po kthehet ne nje lloj demtimi kolektiv shoqeror. Kjo neglizhence e bere qellimisht per ta zbehur mesimin dhe vleren e madhe qe bart Feja Islame, po na i demton vlerat themelore te se drejtes per t’i dhene femijeve tane diturite bashkekohore dhe njohurite mbi religjionin. Sot, nuk mund te gjejme shoqeri demokratike, qe ne shkollat e tyre nuk e kane mesimin fetar. Feja eshte mjeti me i thjeshte per ta ndaluar dukurine e vetevrasjes, pa mohuar ketu edhe shkencat e tjera psikologjike –shendetesore. Kushdo qe e ka te veshtire te bindet per suksesin e fese ne kete drejtim mund t’i hulumtoje shume lehte dhe t’i pyese besimtaret, te cilet kane pervetesuar dije fetare, se perse ata nuk blejne litar apo kimikate per ta vrare veten!? Pergjigja do te jete kjo: Aty ku eshte Feja Islame, aty eshte edhe modeli i mrekullueshem qe persos sjelljen. Natyrshem qe ne sjelljen e persosur vetevrasja del jashte protokollit. Ne te kunderten, nese e leme jashte jeteve tona fene, atehere, debatet televizive, seminaret, konferencat shkencore do te prodhojne vetem fjale mbi kete teme.
 
     15 10 2010 (15:00)
  ricco

ricco


Register: 26 01 2007
From: Macedonia
Points: 559
Sherimi me Kuran i smeundejve psiko-somatikeBismilahi Rrahmani Rrahim

Falenderimi i takon Allahut [subhanehu ue teala], paqja dhe meshira e Allahut qofshin mbi te Derguarin e fundit, Muhamedin [sal-la llahu alejhi ue selem], mbi familjen e tij, mbi shoket e tij dhe mbi ata qe pasojne rrugen e tij.
Perparimi teknologjik dhe jeta moderne me :bukurite: e saj, mashtruan shume njerez te cilet lumturine dhe deshperimin e tyre e lidhnin me aspektet e jetes moderne duke harruar detyren madheshtore per te cilen jane krijuar, ta adhurojne Allahun [subhanehu ue teala], i Cili ne Librin e Tij te Shenjte thote: "Une nuk i krijova njerezit dhe xhinet per tjeter pos qe te me adhurojne" .
Sprovat te cilat Allahu [subhanehu ue teala] i ka krijuar me urtesine e tij, kane qellimin e perkujtimit per roberit e Allahut qe ata te fillojne rrugen e kthimit dhe pendimit : " ..., e Ne ne shenje sprove ju sprovojme me veshtiresi dhe kenaqesi, dhe ju ktheheni te Ne."
Kerkimi i sherimit ne menyre te lejuar(hallall) eshte pjese e dinit Islam te cilin Allahu [subhanehu ue teala], e ka lejuar me meshiren e Tij. I Derguari i Allahut [salallahu alejhi ue selem], ka thene: Mjekohuni sepse Allahu per cdo semundje ka zbritur edhe ilacin e saj, pervec pleqerise!"
Ne kete kohe njerezit mbeshteten me shume ne mjekimin esencial dhe konvencional duke perdorur barna te ndryshme sintetike i cili per hir te se vertetes nuk mund te jete kurre kontestues, por gabimi qendron aty qe jemi duke lene menjane teresisht mjekesine alternative, qe bazohet ne barna me prejardhje bimore kryesisht dhe kerkimi i sherimit duke bere rukje qe dmth. lexim i pjeseve te posacme te Kuranit me qellim afrimin tek Zoti dhe kerkimin sherim dhe rrugedalje nga veshtiresite a semundjet. Islami na meson gjithemone qe te jemi mesatar, e qe ne kete ceshtje i bie qe ashtu sikur qe mbeshtetmi tek metodat klasike medicinale ashtu edhe mos te leme menjane sherimin shpirterore qe jorralle eshte dhe determinuesi themelor i cdo semundjeje apo cregullimi. Sipas studimeve me te fundit mbi 90 oerqind e semundjeve si shkaktar te parin e e kane stresin dhe fakti i dyte eshte se depresioni dhe cregulliemt nervore do jene vrasesi me i madh i njerzimit duke filluar qe nga 2030 e me tej. Kjo deshmon qarte se jeta dinamike dhe plot stres, puna dhe rrethanate e jetes plot ankth dhe pasiguri shtojne me shume se kurre nevojen tone qe ti kthehemi Krijuesit, ti mbeshtetemi Atij dhe te kerkojme falje dhe ndihme nga Furnizuesi dhe Meshiruei Yne i Urte. Pejngamberi savs. kur e kafshoi akrepi, e mbyti ate me nallana, e coptoi duke vendosur pjeset e tij ne plagen dhe me uje te kripur lante plagen duke lexuar ne te njeten kohe edhe kaptinat El-Felek dhe En-Nas.
Nga semundjet dhe simptomat qe shfaqen si rezultat i veprave djallzore si magjia msyshi apo ograku, jane depresioni, ankthi i tepruar, pagjumesia, anoreksia, apatia, keputja e trupit(sidomos tek pjesa e poshtme e kembeve), kokedhembjet, problemet me lukthin, endrrat shqetesuese si dhe britmat ne gjume, kercitja e dhembeve ne gjume apo zgjimi i shpeshte gjate nates, shtrengimi i kraherorit, shfaqja e mendimeve te erreta qe kurre me pare sjane shfaqur, pesimizmi eksterm apo dhe hiper-reaktiviteti.
Qysh nga koha e Sulejmanit alejhis salatu ve selam e deri ne Diten e Mahsherit, njerezit do ndeshen me keto vepra shejtanore, andaj njerezit e sidomos besimtaret e drejte duhet te jene gjithemone te kujdesshem ne kete ceshtje dhe te rruhen me sa te munden qe djajte mos tju afrohen, dhe nese i kaplon ndonje e keqe mos te dorezohen kurre se sihri dhe magjia kane kapluar edhe Profetin a.s. qe dmth ne skemi pse te ndihemi me imune. Jorastesisht dy suret e fundit kane zbritur mu per ate qellim andaj dhe ne se pari duhet te mesojme se preventiva eshte ilaci me i mire. Por edhe nese njeriun e godet nej e e keqe e ketij lloji, duhet ta dije qe sherimin mund ta gjeje vetem se tek Allahu dhe me metodat qe Ai i ka lejuar. Shume njerez mashtrohen duke kerkuar ndihme tek fallxhore e sihirbaze qe ne te vertete vetem se e veshtiresojne gjendjen e tyre pasi i shkelin urdhrat dhe dispozitat e Krijuesit. Mjekimi me rukje eshte i vecante per semundjet qe kane te bejne me renien mesysh, sihrin apo ngacmimin e xhineve, pasi me kete lloj mjekimi , me lejen e Allahut [subhanehu ue teala], eshte i dobishem per cdo semundje. Kete e vertetojne ajetet ne vazhdim : " Ne te shpallem Kuranin qe eshte sherim dhe meshire per besimtaret"
Shume njerez pasi qe jane sheruar me ane te barnave ose operacioneve gabohen nese mendojne qe rukja se ka bere te sajen. As sherimi jo i plote nuk eshte argument per mos ndikimin e rukjes. Nga celsat e suksesit te sherimit me rukje jane padyshim bindja se leximi i ajeteve te Kuranit jane vetem se mjet per tu afruar me Krijuesin dhe se vetem tek Ai eshte sherimi dhe se vetem Ai te sheron. Dhe e dyta duhet patur durim dhe mos te nxitohet ne kerkimin e rezultatetve te menjehershme, pasi cdo rast eshet specifik dhe kohezgjatja e kesaj terapie shpirterore mund te zgjase deri dhe ne 3 muaj. por ajo mund te kete dhe efekt instant. Pra ajo cka ka rendesi eshte qe rukja te behet me ajete te Kuranit dhe lutje qe ka bere dhe i Derguari a.s. dhe asesi mos te mashtrohemi qe te shkojme tek nejrez te dyshmite qe nuk lexojne Kuran, shkruajne hajmali, ju kerkojne emrin e prindit apo ndonje veshej tuajen, apo edhe prerjen e kurbanit ne emer tjeter pos Allahut, apo edhe ecjen neper vare apo zhveshjen e trupit. Rukjen duhet ta beje nje dijetare apo Imam i pergaditur dhe pastaj permes nje programi te posacem pacienti duhet te ndihmoje veten duke ia lexuar vetes disa ajete te posacme apo nese nuk dij arabisht ti degjoje ato ne audio dhe ta shtoje dhikrin e tju largohet mekateve, te falet me xhemat dhe ti largohet muzikes, pornografise dhe kurverise, alkoolit, kamates, mosfaljes se namazit apo cdo mekati tjeter qe ia lehteson punen e shejtanit te mallkuar qe ta demtoje njeriun. Largimi nga mekatet eshte esencial pasi ato jane nga shkaqet kryesore qe i hapet rruge djajve dhe i mbyllen rruget ardhjes se meshires se Krijuesit tek krijesat. Disa nga shkaqet e semundjeve jane :
1. Mospermendja e Allahut, [subhanehu ue teala] dhe moskujdesi ndaj mrojtjes nga semundjet me Kuran dhe Sunnet.
2. Perhapja e zilise, magjise dhe msyshit ne permasa shume te gjera( realiet i pakontestueshem ne Dibren tone, Allahu na rruajte)
3. Zullumi qe njeriu ia ben xhinit ne vendbanimet e tyre si per shembull derdhja e ujit vale pa e e permendur emrin e Allahut dhe kryerja e nevojes se vogel neper gropa te ndryshme.
4. Frika e madhe dhe e papritur, hidherimi i madh dhe i zgjatur dhe gezimi i tepruar (analizoni vetem se sa vuajne nga shqetsimet emocionale njerezit e moshes 45-50 te grate dhe 50-55 te burrat. qe perkon me periudhen e luhatjes se madhe te hormoneve qe rezulton me ndryshim disponimi dhe aty "piqen" kushtet qe djajte te ngacmojne dhe te fusin cytje(vesvese) ne njeriun dhe ti shkaktojne atij telashe dhe probleme qe kurre si ka perjetuar.
5. Krijimi i kushteve te volitshme per pranine e shejtaneve me veprime qe pengojne hyrjen edhe pranine e melekeve, si per shembull: qente, statujat dhe fotografite e pikturuara, muzika haram, lakuriqesia, mosleximi i Kuranit dhe mosfalja e namazit.
6. Zhveshja e plote pa e permendur emrin e Allahut, [subhanehu ue teala]. i Derguari i Allahut [salallahu alejhi ue selem] ka thene: " Perdja mes pjeseve te turpshme te trupit te birit te Ademit dhe shikimit te xhineve , eshte leximi i Bismil-lahit gjate cdo zhveshjeje te rrobave.
7. Mosfalja e namazit nafile ne shtepi dhe mos kujdesi ndaj lutjeve qe largojne djajte dhe afrojne engjujt.

- Si pengesa ne sherim hyjne
1. Nxitimi ne kerkimin e sherimit
2. Perdorimi i rukjes si eksperiment duke mos qene i bindur ne efektet e saj.
3 Shkuarja te fallxhoret dhe magjistaret qe ndooshta disa nga simptomat e semundjes i largojne me magji dhe siher.
4. Nderprerja e pendimit dhe lutjeve ditore per situata te ndryshme. Allahu [subhanehu ue teala] thote: E kur njeriun e godet ndonje dem, ai na lut qofte shtrire, ulur ose ne kembe, e kur NE ia largojme te keqen atij, ai vazhdon sikurse te mos na ishte lutur fare per demin qe e pat goditur. Keshtu krimineleve u duket mire ajo qe veprojne. "

Nga llojet e sihrit, mund te vecojme ate sihr qe behet per te ndare burrin me gruan, sihri per abortim, sihri qe shkakton semundje trupore te njeriu, sihri qe e ben njeriun e xhindosur te sheh iluzione dhe te humb kontrollin mbi veten, sihri i impotences, apo sihri i urrejtjes mes dy njerezve, sihri per tersllek, sihri qe shkakton apatine apo edhe sa lloje tjera qe kesaj vepre te ndyre qe Allahu e ka ndaluar dhe vepruesin e ketij mekati e ka bere te obligueshem qe te vritet. Per cdo lloj sihri apo per msysh a ograk ka terapi te posacme dhe ajete e lutje te posacme. Allahu na largofte nga veprat shejtanore, na rruajte nga shejtaniu i mallkuar, ushtria e tij dhe vesveset e tij dhe te na mundesoje qe ta praktikojme Islamin paster, qete dhe te lire nga keto telashe dhe sprova te renda dhe te padeshiruara. . Allahu na forcofte imanin, na perforcofte ne udhezimine tij dhe na ndricofte mendjet e na begatofte me te mirat e Tij te pafundme! Amin
 
     15 10 2010 (14:58)
  ricco

ricco


Register: 26 01 2007
From: Macedonia
Points: 559
Pengesat ne te menduarit drejt...Ekzistojne nje numer pengesash qe nuk u lejojne aftesive tona te mendojne siç duhet. Ato na pengojne ne korrigjimin e keqkuptimeve tona dhe perbejne pengesat me te rendesishme per te kuptuarit tone te duhur te Kur’anit dhe te mesimeve islame. Ato na pengojne plotesisht ne vleresimin dhe participimin ne boten qe na rrethon.


Keto pengesa e veshtiresojne edhe progresin shkencor, teknologjik dhe kulturor. Prej tyre jane:Te pasuarit e verber (imitimi)

Njera nga pengesat me te medha ne te menduarit e kthjellet (kulluar) eshte pasimi i dikujt ne menyre te verber.

Juristi i madh Iben Abdul Ber pohon se pasimi i verber nuk mund te jete i konsideruar si pasim ne kuptim te mirefillte te fjales per te qene nje çeshtje e konsensusit juridik (ixhmase). Ai iu referua pasimit te verber te juristeve tjere perbrenda fushes se ngushte te jurisprudences islame.


Sa i perket pasimit te verber nga te tjeret ne aspektet e pergjithshme te mendimeve, te jetes dhe te besimit, kjo ishte arsyeja kryesore se perse paganet ne Meke refuzuan ta pranojne islamin.
Allahu thote: „E kur u thuhet atyre (idhujtareve): „Pranoni ate qe Allahu e shpalli!“ Ata thone: „Jo, ne ndjekim ate rruge ne te cilen i gjetem prinderit tane!“ Edhe sikur prinderit e tyre te mos kene kuptuar asgje dhe te mos jene udhezuar ne rrugen e drejte (ata do t’i pasonin)?” - Sure El-Bekare: 170.

Pranimi i pavlefshem (jokritik) i asaj qe eshte trasheguar nga stergjysherit (paraardhesit) e njerit ose tjetrit eshte i barasvlershem me mbylljen (ndalimin) e plotesishme te aftesive racionale.

Ështe nje qasje animale qe ndalon dhe pengon ndonje shprese te udhezimit, reformimit ose zhvillimit.

Pejgamberi, paqja dhe shpetimi i Allahut qofte per te, ka thene: Mos u beni lajkatare (shoqerues epshor) e te thoni: kur dikush sillet me ne mire edhe ne do te sillemi ashtu, e kur dikush na ben padrejtesi edhe ne ia bejme te njejten. Por ju pergatiteni veten tuaj (ne miresi) qe kur te tjeret sillen mire edhe ju te veproni keshtu, e kur ju bejne keq ju mos beni padrejtesi ndaj tyre.Trysnia sociale

Autoriteti i shoqerise dhe trysnia qe mund ta shfaqe “mendja grupore” e saj paraqesin pengesa ne te menduarit e drejte. Kjo eshte arsyeja pse Allahu subhanehu ue teala kishte urdheruar te Derguarin e Tij, paqja dhe shpetimi i Zotit qofte per te, qe t’i urdheroje paganet ne Meke te çlirojne (nxjerrin) veten e tyre nga kjo trysni, keshtu qe te mund te mendojne me çiltersi per mesazhin qe iu dha (prezantua) atyre.

Allahu thote: “Thuaj, une ju keshilloj vetem me nje gje: per hir te Allahut te angazhoheni sinqerisht dy nga dy ose nje nga nje, e pastaj te mendoni thelle (qe ta kuptoni) se shoku juaj (Muhammedi) nuk ka ndonje çmenduri. Ai nuk eshte tjeter vetem qe t’ju terheq verejtjen per nje denim te ashper (nese nuk besoni)”. -Sure Sebe’e : 46

Kjo ndodh meqe kur njerezit jane vetem ose ne grupe, ata jane shume me te prirur per te qene te sinqerte dhe te ndershem per veten e tyre dhe per me teper te zhveshur nga pretendimet (shtirjet) qe jane te pranishme ne publik, i cili vepron si nje barriere (pengese) qe t’i shohin njerezit dhe gjerat ashtu siç jane (duken) ne te vertete.

Allahu ne Kur’an thote: “Jo, nuk eshte ashtu! Por te keqijat qe i punuan, zemrat e tyre ua mbuluan”. -Sure Mutaffifin: 14

“Ata thane: zemrat tona jane te mbyllura nga ajo qe ti na therret dhe ne veshet tane kemi shurdhim te rende, keshtu qe ndermjet nesh dhe teje ekziston nje perde, prandaj ti vepro sipas tendes e ne vazhdojme tonen!”-Sure Fussilet:5

Shoqeria mund ta veshtiresoje njohjen dhe pranimin e se vertetes, mund t’i pengoje ne veprimet e tyre njerezit qe jane te sinqerte.

Per te menduarit e qarte (drejte) eshte esenciale qe ta lesh prapa ndikimin e tyre dhe te mos ia vesh veshin presioneve te tyre. Nje person nuk mund te mendoje drejte dhe objektivisht te kerkoje te verteten gjersa ndjenja (emocioni) e pengon dhe e turbullon, nen trysnine e fjaleve me dy kuptime dhe ne frike te opinionit publik.

Per kete arsye, disa mendimtare perendimor kane studiuar dhe kane konkluduar se: “Shoqeria mund te behet idol i forte qe pengon te menduarit dhe arsyen e shendoshe”.Paragjykimi

Nje studiues ka hulumtuar se fuqia dhe ashpersia e bindjes fetare eshte drejtperdrejt e lidhur me dobesine e te menduarit. Ketu, ajo çfare eshte referuar eshte besimtari ne pergjithesi, duke perfshire ato praktika te shpikura fetare te fabrikuara nga njeriu, e qe nuk jane nga Allahu dhe i Derguari i Tij, paqja dhe shpetimi i Allahut qofte mbi te.

Allahu ka bere keto obligime fetare te jashtme dhe risite baraz me ata qe i refuzojne shenjat e Tij dhe gjithashtu si nje mjet (menyre) per t’ia veshtiresuar njerezve rrugen e Tij.

Allahu thote: “Kush eshte me mizor se ai qe ndaj Allahut shpif genjeshtra apo ka pergenjeshtruar faktet e Tij”. Sure El-En’ame: 21

Paragjykimi pengon mendimin racional dhe logjik, duke ia shtuar mendjes misticizmin, magjine dhe dredhine.

Nje person qe eshte zhytur ne mendime te tilla i kembengul shpresat e tij ne mrekullira.

Perkundrazi, Islami udhezon qe njerezit te perqendrohen ne normat dhe ligjet natyrore qe i ka vendosur Allahu.

Te menduarit eshte nje aktivitet mendor qe kerkon perdorimin e arsyes qe t’i organizoje proceset e te menduarit.

Kur njeriu paragjykon, aktiviteti mendor nderpritet dhe gozhdohen konkludimet per çeshtjet. Kjo ndodh kur mendjet e dobeta i shfrytezon nje magjistar, i cili pretendon te kete dituri misterioze per te padukshmen dhe per çeshtjet tjera te fshehta.

Nje magjistar i tille kufizon veten e tij ne perdorimin e mendjes se dobet.

Allahu thote: „...Ata kane zemra me te cilat nuk kuptojne, kane sy me te cilat nuk shohin dhe kane veshe me te cilat nuk degjojne. Ata jane si kafshet, madje edhe me te humbur, te tille jane ata te marret“. (Araf, 179)Absolutizmi

Qendrimi se gjithçka eshte e qarte, eshte nje pengese serioze ne te menduarit e drejte. Shtrengon mendjen te merr nje qendrim o asnje. Madje ne çeshtjet emocionale, ky qendrim kerkon qe ju ose doni diçka plotesisht, ose e perbuzni ate teresisht.

Ali b. Ebu Talib na paralajmeron kunder kesaj tendence, duke thene: „Duaje mikun tend me mase, sepse nje dite mund te behet armik i juaji; urrejeni ate qe ju ka ofenduar me mase, sepse nje dite, ai njeri mund te behet i dashur per ty“.

Te menduarit absolutist e ben te pamundur per nje person te rishikoje qendrimin e tij ose te korrigjoje kuptimin e tij per gjerat. Nuk ben dialog apo thene thjesht nuk e konteston çeshtjen per te cilen ai ka bindje, qekur personi me qendrimet e tij pohon formulimet (theniet) e tij ne vend qe t’i diskutoj ato.

Nje nga faktet me mendjemprehese qe jane thene ne lidhje me kete çeshtje ishte formula (thenia) e juristit te madh Imam Shafiut, Allahu e meshirofte. Fjalet e tij mund te merren si parime te pergjithshme per ate se si duhet te mendojme. Ai thote: „Une marr (pretendoj) mendimin tim si te vertete, por une pranoj mundesine se mund te jete edhe gabim. Une pretendoj qe mendimi tjeter eshte gabim, por une pranoj mundesine se mund te jete edhe i vertete“.

Imam Shafiu konstaton se ai konsideron mendimin e tij te jete i sakte, sepse eshte ajo se çfare ai ka rezultuar pas hulumtimeve dhe gjurmimeve te konsiderueshme shkencore, punes se shumte dhe te veshtire dhe zhytjes ne mendime.

Ai braktise hapjen e mundesise qe ai mund te jete gabim. Prandaj ai eshte i afte te kontrolloje dhe te rishikoje mendimin e tij dhe te diskuton mendimin e tij me te tjeret. Ai eshte i hapur per kritiket dhe per keshillat nga te tjeret.Ndjeshmeria ndikon ne te menduarit e drejte

Nese nje person reagon verberisht ndaj asaj qe ndodh perreth atij, ose eshte nen ndikimin e faktoreve si zemerimi dhe urrejtja qe e ben ate nervoz ose te irituar (gjaknxehte), mendimi i tij do te jete i padrejte dhe i turbullte. Kjo eshte arsyeja pse Pejgamberi i jone, paqja dhe shpetimi i Zotit qofte per te, ka thene: „Nuk duhet marre ndonje vendim kur jeni te zemeruar“

Zemerimi eshte thjesht nje manifestim i nervozizmit qe mjegullon mendimet e njeriut.

Nje musliman duhet te jete i matur dhe syçele nga te gjitha keto pengesa qe mjegullojne te menduarit, veçanerisht qekur Kur’ani na paralajmeron duke thene: „A nuk e studiojne me vemendje Kur’anin? Por jo, ata jane zemra qe kane drynat e vet?“ (Muhamed, 24)

Lusim Allahun e madheruar qe te na mbroje mendjet tona nga keto pengesa ne te menduarit e drejte dhe te qarte. 
     15 10 2010 (14:54)
Pages     Key     4 Page  1   2   3  4 Total:33 post