logo meemira.com
njoftime pune

     

 Vetem FORUM OWNER mund te hapi tema te reja
7 Page 1  2   3   4   5   6   7  Total:70 post
-ARDI- HOME FORUMS Shoqeria shqiptare! Divorci ne shoqerine shqiptare
Divorci ne shoqerine shqiptare - 03 05 2011 - 20:21
  -ARDI-Profili per: -ARDI-    

Foto Albumi -ARDI-   

Miqte e -ARDI-  

Forumi juaj -ARDI-   

Tashme nuk ka asnje dyshim! Divorci po e gerryen institucionin e marteses edhe ne Shqiperi. Shifrat qe publikohen nga gjykatat dhe media e deshmojne kete te vertete te hidhur. Natyrisht divorci nuk eshte fenomen social, teresisht i keq, qe vetem duhet anatemuar si shkaterrimtare e marteses. Ai duhet pare dhe duhet interpretuar drejt, si dukuri me dimension dhe funksion polivalent, me natyre biologjike, me shkaqe sociale, juridike e kulturore. Shtimi i divorceve, zgjerimi i permasave statistikore te prishjes se martesave dhe familjes, sot ne kushtet e shoqerise moderne, konsiderohet si dukuri sociale me permasa universale, nje nga tiparet e shoqerise bashkekohore. Duke u perballur me kete dukuri, ne keto permasa te zgjeruara, sociologet kane arritur ne konkluzion, te vertetuar nga realitetet statistikore nacionale, se ne kohen e sotme martesa po behet institucion i paqendrueshem.

Edhe shoqeria jone duket se po e braktis tabune, konceptin e marteses unikale te perjetshme. Tani ka tentative per te dale nga besnikeria e marteses se mbyllur. Nuk jane vetem burrat qe kane kete pergjegjesi. Po aq e kane pergjegjesine edhe grate. Ato sot jane me te lira, me te pavarura, fitojne, studiojne, udhetojne. Ato duke jetuar ne shoqerine moderne, kane mundesi me te shumta te kene jete ne vetmi, madje edhe pse mund te jene te martuara.

Ne seancat gjyqesore te ndarjes se shume šifteve, ka gjithnje fakte qe flasin per martese asimetrike, sipas se ciles, njeri nga pjesetaret e šiftit i qendron besnik marteses, kurse tjetri noton ne aventurat e tradhtive, te lidhjeve paralele, si kompensim per pakenaqesine ndaj partnerit, apo per donzhuanizem, per zbavitje erotike, apo narcizem, maskilist apo feminist. Natyrisht, nje martese e tronditur ne menyre sistematike nga tradhtia e brendshme e šiftit, normalisht qe eshte ne rrugen e sigurt te shkaterrimit te saj. Ne kete rast, divorci eshte nje mjet qe korrigjon nje martese te gabuar, te bere nga dy njerez te gabuar, qe nuk jane te pershtatshem per njeri-tjetrin.
Nuk mungojne edhe rastet e prishjes se marteses per arsye shpirterore. Kur njeri nga partneret eshte agresiv, i dhunshem, depresiv, nuk ka deshire te zgjoje gjerat e bukura te marteses dhe te jetes bashkeshortore, eshte pesimist, atehere ai ndikon negativisht mbi martesen duke e bere ate barre te rende e te merzitshme. Ne kete rast pseudo-riparimi i marteses eshte pa vlere dhe divorci eshte shpetim. Ne ndarjet e arsyeshme divorcet jane te mira, me vlere pozitive. Ai eshte nje nga mjetet qe garanton lirine e lidhjes dhe te zgjidhjes se marteses, te nje marredhenieje martesore qe nuk funksionon.

Marrenga gazeta shekulli


Po juve ca mendimi keni ndaj ketij fenomeni qe i ka fut rrenjet thelle edhe ne shoqerine tone?
  Share on FaceBook
makina ne shitje

   01 01 1970 (01:00)
  -ARDI-

-ARDI-


Register: 14 07 2005
From:
Points: 3836
User-0125194324 ka thene me pare:
Ardi, a mund te me thuash ku i ke gjetur statistikat e Agjencise ôNation Masterö? me duhet si reference per 1 detyre :)

User-0125194324-20110125194324|Data:02 05 2011 -17:10|post:37575|
Futu ne google e kerko se gjen statistika sa te duash

 
     03 05 2011 (20:21)
  User-0125194324

User-0125194324
Ardi, a mund te me thuash ku i ke gjetur statistikat e Agjencise ôNation Masterö? me duhet si reference per 1 detyre :)
 
     02 05 2011 (17:10)
  -ARDI-

-ARDI-


Register: 14 07 2005
From:
Points: 3836
Shqiperia, e 5-ta ne Evrope per numrin e divorceve


Divorcet e regjistruara neper gjykatat tona, tronditin agjencite boterore te statistikave. Agjencia prestigjioze ôNation Masterö, duke marre te dhena nga CIA World Fact Book, e ka renditur Shqiperine te 14-en ne bote per numrin e divorceve.Por duke shkuar me tej, sipas statistikave, Shqiperia eshte e 5-ta ne Evrope per numrin e divorceve dhe e para ne Ballkan. Sipas raportit, rezultojne te divorcuar 0.83 persona ne nje mije vete.


Divorcet e regjistruara neper gjykatat tona trondisin agjensite prestigjioze ne bote te cilat merren me klasifikimin e vendeve per sa i perket fenomenit, qe rregullohet me ligj, te divorcit. Nderkohe qe shifrat vendin tone e rendisin ne pozicionin e 14, behet e ditur se Shqiperia ka numrin me te madh te divorceve ne te gjithe Ballkanin, madje shkohet me tej ne harten e ôNation Masterö kur konstatohet se nga te gjitha vendet e rajonit listohet vetem Shqiperia dhe diku nga fundi zene vend Greqia dhe Turqia, por ne shifra fort here me te uleta se ne.
Edhe pse nga ana e lajmetareve te gjykatave tona, rralle paraqiten shifra te betejave te šifteve shqiptare per t`i dhene fund martesave te tyre neper sallat e gjykatave, eshte ôNation Masterö, qe na tregon ne tabele vendosjen me statistika te divorceve ne Shqiperi duke saktesuar se ne 1000 vete divorcohen 0, 83 persona.
Statistikat e kesaj agjencie tregojne se ne krye te listes mbeten Shtetet e Bashkuara te Amerikes, ndersa bie ne sy fakti qe Shqiperia ka para ne kete liste si shtete evropiane vetem Rusine Finlanden dhe Portugaline, nderkohe qe nga vendet e fundit bien ne sy Danimarka me Italine. Burime te gazetes saktesojne se realisht ne gjykatat e rretheve e sidomos ne ate te Tiranes šeshtjet per divorcin jane shtuar nga viti ne vit dhe sidomos ne rrethet e medha ku ne krye serish mbetet Tirana, e kjo jo vetem per numrin e madh te popullsise, por edhe per nje sere faktoresh te tjere.
Por, si ka levizur problemi i divorcit ne vendin tone?
Nga statistikat e shkeputura shume kohe me pare eshte saktesuar se divorci me shume se sa nje fakt gjyqesor tashme duket se eshte perfshire ne nje fenomen trondites te shoqerise shqiptare. Ky fakt, qe na rendit te 14 ne bote, ka marre nje pergjigje realisht ne muajin gusht te ketij viti, kur ne disa gjykata te rretheve te vendit numri i padive dhe i kerkesave per divorc thuajse u kthye ne nje bum.
Referuar te dhenave shqetesuese qe u transmetuan nga regjistruesit e gjykatave u mesua se nje nga faktet qe e rriti numrin e kerkesave ishte edhe muaji pushim i gjykatesve, por ne te vertete fluksi solli ne vemendjen e studiuesve nje nga shkaqet me reale ku starton problemi i divorcit. Nje perqindje e madhe e kerkesa-padive kishte protagoniste bashkeshorte qe vinin nga jashte. Ndonese ky shkak nuk eshte i pa hasur edhe me pare ne dosjet qe mbushin sirtaret e gjykatave por me sa duket problemi vjen ne rritje šdo dite e me teper.
Keshtu u tha se nga regjistrimet e kryera ne nje periudhe thuajse 9 mujore ne vendin tone mesohet se numri duke u krahasuar me nje vit me pare eshte shume here me i madh se viti i kaluar, ndersa krahasuar me vitet e tjera rritja e ketij viti eshte thuajse alarmante.
Shkaqet e evidentuara ne Gjykata
Motivi me i shpeshte, linšuar ne kerkese-padine e divorceve qe bejne šiftet mesohet se ndryshon neper rrethe. Kategorite e arsyeve te divorceve jane te shumta por vešohen kryesisht arsyet qe šojne zakonisht šiftet qe njeri prej bashkeshorteve, e ne rastin tone bashkeshortit, te jete emigrant. Ndonese ende nuk eshte saktesuar perqindja ne lidhje me personin qe kryen padine, por emigrantet mesohet se muajve te veres kane kryer edhe perqindjen me te madhe te kerkesave per divorc. Mesohet se shkaku kryesor behet tradhtia bashkeshortore, ndersa ne pjesen me te madhe te dosjeve qe mbartin edhe motivet qe gjelozia eshte kryesorja. Kushtet ekonomike nga njera ane dhe pavaresia ekonomike nga ana tjeter, qe kjo e fundit ben qe te evidentohen edhe kerkesat e grave per te zgjidhur martesen.
Shifrat e divorceve nga 2004-a.
Ne vitin 2004 jane regjistruar gjithsej 4577 šeshtje familjare ne te gjitha gjykatat e shkalles se pare. Nga totali i ketyre šeshtjeve familjare 3670 kane qene zgjidhje martese. Ne vitin 2005 jane regjistruar gjithsej 5526 šeshtje familjare, nga te cilat 4633 kane qene zgjidhje martese, pra ne vitin 2005 jane shqyrtuar 963 zgjidhje martese me shume se sa ne vitin 2004. Ne vitin 2006 numri i šeshtjeve familjare te regjistruara gjithsej eshte 5742. Nga ky numer 4727 jane zgjidhje martese, pra 94 zgjidhje martese me shume se sa ne vitin 2005 dhe 1057 zgjidhje martese me shume se sa ne vitin 2004. Ne vitin 2007 numri i šeshtjeve familjare te regjistruara gjithsej eshte 6658. Nga ky numer 5335 jane zgjidhje martese, pra 808 zgjidhje martese me shume se sa ne vitin 2006 dhe 902 zgjidhje martese me shume se sa ne vitin 2005. Ne vitin 2008 numri i šeshtjeve familjare te regjistruara gjithsej eshte 8082. Nga ky numer 6109 jane zgjidhje martese, pra 774 zgjidhje martese me shume se sa ne vitin 2007 dhe 1382 zgjidhje martese me shume se sa ne vitin 2006. Nga 6109 šeshtjet e regjistruara, 5089 kane perfunduar dhe 1020 jane ende pa perfunduar. Nga šeshtjet e perfunduara 2122 jane me kerkesen e bashkeshortit, 3155 me kerkesen e bashkeshortes dhe 832 me kerkese te perbashket. Specialistet kane arritur ne konkluzionin se numri i zgjidhjeve te marteses te shqyrtuara nga gjykatat ka
ardhur ne rritje ne krahasim me vitet e meparshme.
 
     26 01 2011 (21:00)
  -ARDI-

-ARDI-


Register: 14 07 2005
From:
Points: 3836
Shqiperi : 5600 šifte divorcohen ne vitin 2009

Per ekspertet numri ne rritje ei divorceve ka shkaqe sociale e ekonomike, por dhe te disnivelit ne angazhimet mes bashkeshorteve. ăiftet qe ndahen sot e kane disi me te lehte perballimin psikologjik te divorcit.

Ne sekretarite e gjykatave te shkalles se pare ne Shqiperi regjistrohen šdo dite mesatarisht 15 padi per zgjidhje martese. Edhe viti 2009 konfirmoi rritje krahasuar me nje vit me pare, me rreth 7 perqind me shume. Jo te gjitha kerkesat per divorc perfundojne me ndarjen e bashkeshorteve. Nje pjese e vogel e tyre zgjidhen me pajtim e marreveshje qysh ne seancat paraprake gjyqesore. Nderkohe qe pjesa me e madhe e padive perfundon me hetim gjyqesor, ne seanca qe zgjasin nga 2-3 muaj ne rreth dy vjet.


Denisa Daka eshte anetare e kryesise se Dhomes Kombetare te Avokatise ne Shqiperi. Ajo ka mbi 10 vjet qe asiston dhe keshillon si avokate šeshtje gjyqesore qe kane te bejne me zgjidhjen e martesave ne kryeqytet. Daka duke bere nje listim te aresyeve me te shpeshta se perse šiftet i japin fund kurores thote per DW se kjo ka lidhje me faktore sociale, ekonomike e psikologjike.ôNder to une do te permendja si me evidente dhunen, dhunen e ushtruar ndaj bashkeshorteve ne shume raste. Ne rastet qe kam asistuar une 1 ne 3 gra kane patur si shkak dhunen. Dhe kjo ka prishur ekuilibrat e gjitha familjes. Nje aresye tjeter eshte disniveli shoqeror. Ne nje kohe qe grate jane shtepiake dhe burrat jane ne karriere. Apo e kunderta kur grate bejne karriere dhe burrat nuk e gjejne veten askund. Problemet e renda ekonomike jane gjithashtu shkak per te prishur martesen mes bashkeshorteve. Emigracioni eshte nje tjeter shkak per divorc. Shume burra apo shume gra kane vendosur te emigrojne. Por ai vakumi kur njeri prej bashkeshorteve jeton vetem me femijet atehere kjo eshte bere serish shkakö.

Prof. Dr Zyhdi Dervishi, nje sociolog i njohur ne Shqiperi, mendon se tashme šiftet qe ndahen e kane disi me te lehte perballimin psikologjik te divorcit. Por shoqeria me e gjere e ka me te veshtire ta kaperdije kete akt, thote ai per DW. Sipas prof. Dr Dervishit nje grua e divorcuar e ndjen veten me te afte ta perballoje opinionin rreth saj, ne nje kohe qe opinioni eshte me agresiv ndaj saj. ôDrama me e madhe sipas mendimit tim nuk eshte per te divorcuarit por per femijen ose femijet e tyre. Sidomos kur keto jane vajza dhe ne moshen e paraadoleshences. Mendoj se šiftet pasi behen me femije duhet te jene me te kujdesshem kur marrin vendimin per divorc. Natyrisht qe nje bashkejetese, ose nje martese e konsumuar eshte e veshtire. Por shkakton problematika shume te medha dhe divorci, sidomos kur ne mes jane femijet. Sidomos kur keta femije jane ne moshe te njome, ne moshe te re, qe se kane kaluar kohen e adoleshences. Kur kane kaluar kete moshe mbase divorci kalohet me lehte nga ana psikologjike nga femijetö.

Prof. Dr Zyhdi Dervishi tregon per DW dhe diferencen qe vihet re tek trajtimi i femijeve qe kane prinder te ndare. ôFemijet qe kane prinder te divorcuar ndjehen ne nje pozite te veshtire. Keta jane femije qe nuk perkrahen ne pergjithesi nga anetaret e fisit dhe nga shoqeria ne nje rrafsh me te gjere. Shoqeria shqiptare ende vazhdon te funksionoje sipas nje mendesie tradicionale. ╦shte me e prirur te ndihmoje femijet me prinder te vdekur, pra ata qe jane jetim, se sa ata qe jane me prinder te divorcuarö.

Bildunterschrift: Gro▀ansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Per juristet dhe aktivistet e problemeve gjinore, permiresimet qe i jane bere kodit te familjes kane ndihmuar per zgjidhjen me te drejte ligjore te martesave, per ndarjen e pronesise dhe te detyrimeve per secilin bashkeshort. Kjo ndikon ne zbutjen e efekteve negative per femijet, apo pjestaret e tjere te familjes pas aktit te divorcit.

Autor : Arben Muka
 
     26 01 2011 (20:58)
  Morena1

Morena1


Register: 07 09 2010
From: Greece
Points: 122
Normalisht qe divorci po behet gjithnje e me shume i pranishem ne shoqerine shqiptare!Dihet qe familja eshte gje e shenjte dhe per familjen mund te behen shume sakrifica,por kur brenda nje cifti ka konflikte dhe marridhenie jo normale me njeri-tjetrin,rruge zgjidhja me e mire do ishte divorci....
 
     26 10 2010 (11:58)
  PRIDE

PRIDE


Register: 28 01 2010
From: Albania
Points: 197
[/b]
Divine ka thene me pare:
PRIDE ka thene me pare:
Divine ka thene me pare:
PRIDE ka thene me pare:
Quote to: [b]Divine
| User id:302 | Nr: post:13602 | Forum id:107 | Data:May Sat 01 05 2010 (18:05:54) |

Divine te tema e Sweet Angel ke thene qe dashuria eshte nje qyp i mbushur me 2 vitamina M brenda(pra edhe vet je e bindur qe dashuria nuk edhe e perhershme,qe do te thote konsumohet)pra leku eshte ai qe te ben te ndihesh mire dhe e sigurt(pra te jesh e pavarur)
Nese deri dje thuhej <QE NAFTA CAN BLLOKADEN sot eshte LEKU QE E HEDH UJIN PERPJET>
Duam nuk duam kjo eshte e vertete.

PRIDE-56|Data:01 05 2010 -19:11|post:13604|


Me para mund te bleni nje qen te mire ,por vetem dashurija do ta beje te tunde bishtin


ju materialisteve si puna jote Pride ju uroj ta beni ujin mullar pra me leket e jo ta hidhni veš perpjete
Divine-302|Data:26 10 2010 -11:29|post:29038|


E para Divine:Nuk jam materialiste
E dyta:Ujin vec perpjet e hedh une me leket,se e kam provu,sa per mullaret qe ta besh ujin une se di,te lutem ma meso ti!!!!!!!!!!!
Jo vetem nje qen por c'do gje qe une dua e ble.

PRIDE-56|Data:26 10 2010 -11:37|post:29047|


une fukareshe hesapi pra s'di ta hedh ujtin perpjete e jo me ta bej mullar qe ti qe e hudh perpjete ujtin me leke mendoj se nje dite do ta besh dhe mullar
Divine-302|Data:26 10 2010 -11:41|post:29052|


Jo jo se besoj se nuk kam marre leksione per te bere mullare

ps//Na fal Ardi se dolem nga tema,falje
 
     26 10 2010 (11:44)
  Divine

Divine


Register: 16 02 2010
From:
Points: 2
PRIDE ka thene me pare:
Divine ka thene me pare:
PRIDE ka thene me pare:
Quote to: Divine | User id:302 | Nr: post:13602 | Forum id:107 | Data:May Sat 01 05 2010 (18:05:54) |

Divine te tema e Sweet Angel ke thene qe dashuria eshte nje qyp i mbushur me 2 vitamina M brenda(pra edhe vet je e bindur qe dashuria nuk edhe e perhershme,qe do te thote konsumohet)pra leku eshte ai qe te ben te ndihesh mire dhe e sigurt(pra te jesh e pavarur)
Nese deri dje thuhej <QE NAFTA CAN BLLOKADEN sot eshte LEKU QE E HEDH UJIN PERPJET>
Duam nuk duam kjo eshte e vertete.

PRIDE-56|Data:01 05 2010 -19:11|post:13604|


Me para mund te bleni nje qen te mire ,por vetem dashurija do ta beje te tunde bishtin


ju materialisteve si puna jote Pride ju uroj ta beni ujin mullar pra me leket e jo ta hidhni veš perpjete
Divine-302|Data:26 10 2010 -11:29|post:29038|


E para Divine:Nuk jam materialiste
E dyta:Ujin vec perpjet e hedh une me leket,se e kam provu,sa per mullaret qe ta besh ujin une se di,te lutem ma meso ti!!!!!!!!!!!
Jo vetem nje qen por c'do gje qe une dua e ble.

PRIDE-56|Data:26 10 2010 -11:37|post:29047|


une fukareshe hesapi pra s'di ta hedh ujtin perpjete e jo me ta bej mullar qe ti qe e hudh perpjete ujtin me leke mendoj se nje dite do ta besh dhe mullar
 
     26 10 2010 (11:41)
  PRIDE

PRIDE


Register: 28 01 2010
From: Albania
Points: 197
Divine ka thene me pare:
PRIDE ka thene me pare:
Quote to: Divine | User id:302 | Nr: post:13602 | Forum id:107 | Data:May Sat 01 05 2010 (18:05:54) |

Divine te tema e Sweet Angel ke thene qe dashuria eshte nje qyp i mbushur me 2 vitamina M brenda(pra edhe vet je e bindur qe dashuria nuk edhe e perhershme,qe do te thote konsumohet)pra leku eshte ai qe te ben te ndihesh mire dhe e sigurt(pra te jesh e pavarur)
Nese deri dje thuhej <QE NAFTA CAN BLLOKADEN sot eshte LEKU QE E HEDH UJIN PERPJET>
Duam nuk duam kjo eshte e vertete.

PRIDE-56|Data:01 05 2010 -19:11|post:13604|


Me para mund te bleni nje qen te mire ,por vetem dashurija do ta beje te tunde bishtin


ju materialisteve si puna jote Pride ju uroj ta beni ujin mullar pra me leket e jo ta hidhni veš perpjete
Divine-302|Data:26 10 2010 -11:29|post:29038|


E para Divine:Nuk jam materialiste
E dyta:Ujin vec perpjet e hedh une me leket,se e kam provu,sa per mullaret qe ta besh ujin une se di,te lutem ma meso ti!!!!!!!!!!!
Jo vetem nje qen por c'do gje qe une dua e ble.
 
     26 10 2010 (11:37)
  Divine

Divine


Register: 16 02 2010
From:
Points: 2
PRIDE ka thene me pare:
Quote to: Divine | User id:302 | Nr: post:13602 | Forum id:107 | Data:May Sat 01 05 2010 (18:05:54) |

Divine te tema e Sweet Angel ke thene qe dashuria eshte nje qyp i mbushur me 2 vitamina M brenda(pra edhe vet je e bindur qe dashuria nuk edhe e perhershme,qe do te thote konsumohet)pra leku eshte ai qe te ben te ndihesh mire dhe e sigurt(pra te jesh e pavarur)
Nese deri dje thuhej <QE NAFTA CAN BLLOKADEN sot eshte LEKU QE E HEDH UJIN PERPJET>
Duam nuk duam kjo eshte e vertete.

PRIDE-56|Data:01 05 2010 -19:11|post:13604|


Me para mund te bleni nje qen te mire ,por vetem dashurija do ta beje te tunde bishtin


ju materialisteve si puna jote Pride ju uroj ta beni ujin mullar pra me leket e jo ta hidhni veš perpjete
 
     26 10 2010 (11:29)