logo meemira.com

Original news    English    Italian    Albanian   

Si duhen eliminuar Morrat (Head Lice) - Infektimi nga morrat
Autor Roni - 03 gennaio 2011 12:57
  

Njoftime te Rendesishme
Morrat jane te zakonshme te femijet shkollor. Nuk jane te zakonshme
te foshnjet
Morrat nuk munde te verehen lehte, por vezet (thnjiat) jane te ngjitura
ne flok
Losionet ose shamponet pe-

r morra duhet perdore sipas udhezimit dhe
veprimi te perseritet nje jave me vone
Mjetet per zbutjen e flokve (conditioner) mund te perdoren me qellim
te zbutjes se flokve dhe zhvendosjes me kreher te vezeve dhe morrave
Krema per zbutjen e flokve (conditioner) dhe krehri per morra duhet
perdore derisa deri ne zhdukje te te gjitha vezeve
Tere familjaret te infektuar duhet ta bejne trajtimin per preventim nga
infektimi i metejme ne familje
Kreherat, brushat per floke, kapelat dhe shiritet/ kordelet nuk duhet
shkembyer me te tjere

ǒeshte morrat?
Morrat jane insekte pa krah qe shkaktojne nje gjendje te kruashme ne skalp. Ata
ushqehen me gjakun e njerezve dhe kan prirje te jetojne dhe leshojne vezet e tyre
(thnijat) ne qime ne pjese e prapme te kokes dhe qafes dhe prapa vesheve. Shumica
e njerezve behen alergjik ndaj morrave dhe vezeve te tyre dhe kjo shkakton kruarje.
Kr-

uarja e pezmaton lekuren (lekura skuqet ose merr ngjyre te purpurt ose ngjyre
kafe) dhe ajo nis te pikon dhe te formon kore ne lekure.
Te gjithe njerezit nuk jane alergjik ndaj morrave, dhe ata te cilet nuk kane alergji
munde te kene morra por jo kruarje

Morrat jane me te zakonshme te femijet shkollor, parashkollore apo femijet qe jane
ne qendra per perkujdesje. Ato ralle paraqiten te foshnjet. Diagnoza ipet nese morrat
ose vezet zbulohen te ngjitura ne qime qe jane afer skalpit. Krahasuar me perute
(zbokth), morrat nuk mund te zhvendosen me kreher te zakonshem.
Morrat jetojne ne skalp dhe i leshojne vezet ne floke. Morrat jane me madhesi gati sa
koka e gjilperes dhe shumica e njerezve munde ti kene 8-10 morra ne skalp(koke) te
cilat ata veshtire munde ti zbulojne. Perkunder kesaj, qindra veze (thnija ) munde te
ngjiten neper qime, me 'rast ato verehen me me lehtesi. Kontakti koke me koke ose
shfrytezimi i kapelave te njejta, shiriteve, kordelave ose kreherve te njejte ben qe
morrat te kalojne prej nje personi te tjetri. Morrat nuk munde te jetojne me shume se
disa minuta, nese nuk jane ne trupin e njeriut.

Si munde te parandalohet?
Te gjithe ata familjare te infektuar duhet te kene trajtim qe ta parandalojne infektimin
e metejm te anetaret e tjere. Ata nuk duhet ti pedorin bashkarisht krehrat , brushat
ose gjerat tjera per koke. Brushat dhe kreherat duhet lare me uj shume te nxehte
dhe duhet tere me kujdes.

Si mund te mjekohet?
Prodhimet per zhdukjen e morrave duhet ti perdorni vetem nese i shihni morrat ose
vezet ne floket e femiut. Per te pare a ka morra ne floke, munde te perdorni
preparate per zbutjen e flokve (conditioner) dhe krehen per morra, metode kjo qe
munde te shfrytezohet edhe si trajtim.
Nese perdorni kete metode si trajtim, flokeve te thate i veni zbutesin per floke
(condititioner) dhe me kreher per morra, floket i krehni prej skalpit deri ne maje te
flokeve. Floket i krehni pjese pjese dhe pas do krehje, me lecke e fshini zbutesin e
flokeve nga krehri per morra. Ky veprim i zhvendos te gjithe vezet dhe morrat. do
pjese ose sekcion duhet me u krehe me se paku 5 perseritje. Me uj te ngrohte
shperlani tere koken derisa nuk i shihni me vezet ose morrat ne krehen. Problemi
munde te paraqitet prap nese ne floke ngele ndonje veze e gjalle. Me kete metode,
femiun, duhet ta kontrolloni do jave.

Te farmacisti munde te gjeni disa lloje te losioneve apo shamponave kunder
morrave. Meqe disa prej tyre nuk jane te pershtatshme per femije te vegjel dhe
shtatzene, ju me farmacistin duhet me kujdese ta zgjedhni shamponin /losionin e
pershtatshem. Keto preparate munde te jene efektive nese zbatohen sipas
udhezimeve. Per zhvendosjen e plote te te gjitha morrave dhe vezeve, zakonisht, per
trajtim kerkohet qe preparati te zbatohet dy here, 7 dite ndarazi.
Koka munde te kete kruarje per nje jave pasi te jene zhvendosur morrat. Kruarja
munde te shkaktoj infektim te lekures te percjelle me kaplim nga poret e lekures,
gjandra te ajura, dhe ethe te buta. Nese ky eshte rasti, vizitoni mjekun tuaj.
Akoma eshte me rendesi ta kontrolloni femiun do jave me metoden "Conditioner
dhe Kreher" per 2-3 jave pas perdorimit te insekticideve, per tu siguruar se trajtimi ka
qene efektiv.
Condividi: facebook twitter linkedin myspace technorati yahoo google reddit wikio okno del.icio.us Digg Segnalo
ArchivioArchivio CercaCerca InviaInvia StampaStampa PDFPDF RSSRSS Letture 165212, stampe 36 ©


Meemira.com